Tidigare i veckan konstaterade Karin Lundell, måltidschef i Strängnäs kommun, att var sjätte portion mat slängs i Strängnäs skolor.
Bland möjliga orsaker nämner hon omställningen till mer vegetarisk mat som initierats på uppdrag av kommunens politiker, som ett led i att minska matens klimatpåverkan. De så kallade köttfria dagarna har under hösten uppgått till två till tre dagar i veckan, vilket vållat kritik bland en del föräldrar.
Nu ger sig Sverigedemokraterna in i diskussionen om matsvinnet. I en interpellation ställd till barn- och ungdomsnämndens ordförande Kenneth Larsson (M) uppmanar partiet majoriteten att ändra kommunens så kallade måltidspolicy och ta större hänsyn till vad barnen själva vill äta.
– Vi ska inte ha trendig mat, vi ska servera den mat barnen äter och tycker om. Det är viktigt att det ska vara nyttigt och näringsrikt, ja, men det spelar ingen roll om ingen äter maten, säger partiets gruppledaren Björn Karlsson, som menar att mycket av den vegetariska maten som serveras är främmande för barn och föräldrar.
– Det är inte bara det traditionella – tomater, paprika och gurka – utan en massa ovanlig mat. Det är trots allt inte 95 procent av befolkningen som är vegetarianer. Deras behov ska tillgodoses, men vi tycker att man då ska erbjuda två alternativ – ett med kött, fågel eller fisk och ett vegetariskt – så får barnen välja själva.
Barn- och ungdomsnämndens ordförande Kenneth Larsson delar inte uppfattningen att de köttfria dagarna skulle vara orsaken till matsvinnet.
– Vi har alla våra favoriträtter, och alla mår bra av ett varierat matintag. Samtidigt har vi också att ta hänsyn till att tänka på den miljö vi lever i, även när det kommer till maten. Vi är en kommun med högt ställda ambitioner, och där passar det här väldigt bra, säger han.
Angående uppmaningen att ändra kommunens måltidspolicy säger han att det arbetet redan pågår och att ett remissförfarande håller på att förberedas.
– Det finns ett förslag på ett nytt måltidspolitiskt program som har skapats och som kommer att behandlas politiskt och i olika nämnder. Jag välkomnar givetvis allas input i den utredningen, även Sverigedemokraternas.
Kommer den att skilja sig från det befintliga vad gäller fokus på vegetariskt?
– Vi kommer att fortsätta på linjen vi har valt. I övrigt vill jag inte föregripa remissförfarandet.