Tonvis med alkohol slog ut reningsverket

Reningsverket klarade inte av att bryta ner alkohol från Kanonvodka i Åkers Styckebruk. Det var en av anledningarna till att förorenat vatten leddes ut i Mälarens vatten förra året.

Strängnäs2014-01-23 18:08

Vatten som släpptes ut i Ulvhällsfjärden från Strängnäs reningsverk i juni förra året var inte så rent som det borde ha varit. Ett mått på mängden organiska föroreningar och bakterier i vattnet är BOD, biokemisk syreförbrukning.

Enligt det kommunala bolaget Sevabs beräkningar hade vattnet mer än sex gånger så höga BOD-halter, jämfört med vad som medges i det miljötillstånd som reningsverket har att leva upp till.

En orsak till att värdena sköt i höjden den aktuella månaden var att Strängnäs reningsverk tog emot tio ton alkohol, i och med att Kanonvodka i Åkers Styckebruk destruerade bulksprit i samband med att verksamheten i dess dåvarande form lades ned.

— Vi fick en förfrågan från bolaget som vi sa okej till. När spriten sedan kom till oss så reagerade ett reningssteg inte som beräknat. Då försämrades reningssteget i verket under ett dygns tid men sedan reparerade det sig självt, säger Johan Wetterberg vid Sevab.

Åskoväder och tekniska fel gjorde att reningsverket inte fungerade som det skulle vid ett par tillfällen i juni. Kraftigt regnande gjorde också att pumparna i verket gick på max, eftersom även dagvatten leds till reningsverket. Det orsakade så kallade bräddningar, det vill säga utsläpp av orenat avloppsvatten som en följd av överbelastning. 2,7 procent av det vatten som togs in i reningsverket under juni månad bräddades. När det bräddade vattnet släpptes ut i Mälaren var det alltså inte helt renat.

Strängnäs avloppsreningsverk har bräddat varje månad mellan juni och november, som är den tidsperiod som omfattas i en utredning som Sevab gjort.

Näst efter juni sticker augusti månad ut, med 1,9 procent bräddat vatten. I augusti ska kraftiga regn ha varit den enda orsaken till överbelastningen. BOD-värdet uppgick då till 4,3 milligram per liter vatten. Halterna av näringsämnena fosfor och kväve har inte överskridit miljötillståndets villkor under perioden juni–november. De kan orsaka övergödning och algblomning i sjöar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om