Tretton hundar hämtades av polis och länsstyrelsen

I förra veckan fick en kommuninvånare hembesök av polis och länsstyrelsen som omhändertog personens hundar.

Hundarna som omhändertogs hade avföring i pälsen. Hunden på bilden har ingenting med hundarna i artikeln att göra.

Hundarna som omhändertogs hade avföring i pälsen. Hunden på bilden har ingenting med hundarna i artikeln att göra.

Foto: Gregory Bull/TT

Strängnäs2023-01-14 17:35

– Vi har fått två anmälningar på djurhållaren. Anmälningarna bedömde vi som allvarliga nog för att behöva genomföra en kontroll. Det konstaterades att det var en oacceptabel miljö för djuren, till exempel saknades rena liggplatser och vatten för djuren, säger Ulrike Segerström som är samordnare och djurskyddshandläggare på länsstyrelsen.

Omhändertagandet gällde tre valpar, en högdräktig tik och nio vuxna hundar av blandade raser.

Flera av hundarna var av en större ras med mycket energi som mår bäst av en god mängd aktiv motion dagligen. Länsstyrelsen beskriver att en av bristerna de hittat var att hundarna inte har fått rätt mängd stimulans.

Hundarna har haft lite drygt 100 kvadratmeter att röra sig på och har inte rastats utomhus.

Fick hundarna komma ut något överhuvudtaget?

– Inte just nu, enligt de uppgifterna vi fick av djurhållaren, säger Ulrike Segerström.

undefined
"Har man många hundar som bara rastas inomhus blir det snabbt problem", säger Ulrike Segerström, samordnare och djurskyddshandläggare på länsstyrelsen i Södermanlands län.

Vid ett tidigare besök hade länsstyrelsen gett hundägaren ett föreläggande om städning och om att ge hundarna vatten.

Vid ett uppföljande besök ett dygn senare hade hundarna fått dricksvatten, men städningen levde fortfarande inte upp till kraven. Trösklar, väggar, dörrar och inredning i designerade hundutrymmen täcktes av smuts och hade en beläggning av avföring.

Flera av hundarna hade också avföring i pälsen och kissade på golvet under länsstyrelsens besök.

– Bedömningen att djuren borde omhändertas gjordes av distriktsveterinär som vi hade med oss. Vi har även med polis för att kunna ta djuren om djurägaren vägrar. Vi har inte heller möjlighet att ta oss in i någons bostad om inte djurägaren går med på det, säger Ulrike Segerström.

Djurägaren har tidigare haft anmälningar mot sig, men inte djurförbud. Tidigare anmälningar har gällt både hundar, katter och andra djur.

Hundarna kommer nu att få bo på utvalda uppstallningsplatser i väntan på att beslut ska tas om ett fortsatt ägande. Hundägaren har först tid på sig att yttra sig i ärendet och förklara hur en god levnadsmiljö ska upprätthållas.

Därefter bestämmer länsstyrelsen om hundarna ska få återvända till ägaren eller om de ska överlåtas, säljas eller avlivas, om de är i för dåligt skick.

Hur mår hundarna i dag?

– Jag tror de mår ganska bra i och med att de har en chans att få komma ut och röra sig, och får bo i utrymmen som är rena och fina.

undefined
Länstyrelsen i Södermanland ska nu besluta om djurägaren ska få tillbaka sina hundar eller ej.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!