Tullhuset, tillika Skolmästaren 2, fanns i fjol med i tävlingen om kommunens vackraste byggnad – där den hamnade på en hedrande andraplats.
– Folk brukar gå förbi här och fotografera väldigt ofta. Ibland skämtar vi med våra vänner om att det här kanske är världens mest kända hus, sa Gurlie Wallström i en intervju med tidningen då.
Hon avslöjade dessutom att byggnaden skulle bli ännu vackrare eftersom fönster och luckor skulle renoveras plus att fasaden skulle målas om.
Nu är vi alltså där.
Ägarna Gurlie och Claes Wallström får under våren och en bit in på sommaren finna sig i att bo i ett inpaketerat hus.
– Men när vi flyttade hit för ungefär ett och ett halvt år sedan var vi medvetna om att det skulle behövas renoveringar, säger Claes Wallström.
Vem bekostar bygget?
– Det gör vi, med ett visst bidrag sökas från Länsstyrelsen då huset är ett byggnadsminne, enligt kulturmiljölagen.
Hur trivs ni med att bo i det berömda huset på Sturegatan?
– Bra, det är ett trevligt område.
Till stor hjälp är makarnas Stockholmsbaserade dotter Eva Wallström, vars titel sedan cirka 15 år är byggnadsantikvarie.
– Jag åker ner någon gång i veckan för att övervaka bygget. Dessutom håller jag kontakten med hantverkarna.
Vilka yrkesgrupper har ni anlitat?
– Målare, snickare, plåtslagare och en putsfirma, företag som har kulturhistoriska projekt som sin specialitet. Alla är inte där samtidigt utan arbetet utförs i olika etapper där det gäller att samarbeta.
Hur kommer huset se ut när arbetet är färdigt?
– Vackert.
Lagningar behövde göras i stommen, dessutom är delar av fasadputsen dålig och behöver lagas, fasadens snickeri, fönster och fönsterluckor repareras och målas. Även fönsterbleck ses över och plåttaket målas.
– Färgundersökningar har genomförts, fortsätter Eva Wallström.
Färgen på väggarna ändras från gul till en rosa kulör så att byggnaden ska se ut som för cirka 200 år sedan då fasaden fick sin nuvarande utformning.
– Fönsterbågarna blir engelskt röda, konstaterar Eva Wallström som även involverat sin kollega Eva-Lotta Erlingsson i projektet.
När ska ni ha återinvigning?
– Så långt har vi faktiskt inte tänkt ännu ...
Ursprungligen är Tullhuset med tillhörande magasin från 1600-talet. Då stadstullen avskaffades under 1800-talet användes bygganden som telegraf. Där arbetade bland andra en av Sveriges första kvinnor i yrket, Augusta Widebeck.