Tusentals bilder från Strängnäs moderna historia

800 pärmar med bilder och oräkneliga fortfarande outforskade negativ. Det är kommunmuseets fotoskatt som vilar i tryggt förvar under kommunhuset. Bilderna används i olika utställningar men allmänheten kan också ta del av dem.

Strängnäs2015-12-21 08:28

Ett tjugotal blåryggade pärmar märkta med titlar som "Detaljhandel" och "Studentexamen" står uppradade på en bokvagn. De är delar av en fotoskatt som sträcker sig omkring 150 år tillbaka i tiden. Själva rummet där samlingen finns är noggrant låst och dit får ingen privatperson komma, för där förvaras också kommunarkivet. Antikvarien Katja Sinn får därför hämta upp pärmarna när någon vill titta på gamla foton.

– De äldsta bilderna är från 1870-talet, i princip från fotograferandets begynnelse, säger hon.

Hon bläddrar i en pärm och visar gatuvyer, gruppbilder från en skola och unga flickor som dansar.

Många av bilderna kommer från hembygdsföreningen Strängnäs gilles samling, som skänktes till kommunen på 1990-talet. En av eldsjälarna som har arbetat mycket med fotoarkivet var Arne Lundh. Han arbetade ideellt med fotosamlingen både åt Strängnäs gille och senare åt kommunen. Han var också en ivrig fotograf och har överlåtit många av sina egna bilder till samlingen innan han gick bort i början av 2000-talet.

Sedan dess har samlingen vuxit med fotografier från flera andra Strängnäsfotografer.

– Det händer att privatpersoner skänker bilder. Men vi måste veta vem som är fotografen och att den överlåter hela rättigheterna för bilderna till kommunen. Och vi måste veta vad det är som syns på bilden, annars har vi ingen glädje av den, säger Katja Sinn.

Bilderna från fotosamlingen används ofta i kommunens olika utställningar på Multeum. Just nu letar Katja Sinn efter bilder på uppdrag av Paulinska skolan, med anledning av att skolan fyller 80 år. Hon får också ofta gräva i samlingen efter förfrågan från människor som letar efter bilder på släktingar eller byggnader.

– Det är ett väldigt roligt jobb, särskilt när jag hittar något utöver förväntan. Nyligen var det en familj från Alingsås som hörde av sig. De har köpt en sommarstuga i kommunen och ville veta om det fanns några gamla bilder på den. Jag hittade faktiskt bilder från när huset byggdes, det var jätteroligt, säger Katja Sinn.

Hon berättar att Arne Lundh var duktig på att kategorisera och sätta etiketter vilket underlättar detektivarbetet. Men många gånger går hon bet.

– Det är inte ett systematiskt uppbyggt arkiv där allt finns, utan det är skapat av det som människor har tagit kort på. Har ingen fotat ett visst hus så finns det inte med, det måste man förstå, säger hon.

Stora delar av fotosamlingen är inte heller ordentligt utforskad. Det finns stora mängder av negativ som någon behöver gå igenom och kategorisera. En bråkdel av allt material, drygt 5 000 bilder, har skannats in och är sökbart via bibliotekets databas på kommunens hemsida. Det gäller framför allt bilderna av Strängnäs stadskärna som har varit mest efterfrågade. När resten kommer att skannas in är en resursfråga för kommunen. Men tack vare ideella krafter fortsätter samlingen i alla fall att växa.

– Sedan ett och ett halvt år har jag ett samarbete med en volontär som tar bilder runt om i kommunen i dag. Just nu är det mycket bilder på järnvägsbygget, säger Katja Sinn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om