Ulvhälls vill betala 25 procent av skulderna

Dansbandskampen år 2008 knäckte Ulvhälls herrgård AB. För att hotell- och restaurangbolaget ska undvika konkurs går verksamheten igenom en rekonstruktion och försöker skriva ner sina skulder.

Strängnäs2014-01-28 20:22

I sex år har Ulvhälls herrgård AB gått med förlust. Bolaget har miljonskulder och i slutet av förra året gav ledningen upp. En rekonstruktion och en ny ledning är ett sista försök att undvika konkurs.

Tingsrätten har godkänt planen från rekonstruktören Hans Ödén, vid Ackordscentralen Stockholm AB.

I planen ingår att försöka få leverantörerna som bolaget är skyldigt pengar att gå med på att skriva ner skulderna med 75 procent. Det handlar om ett 80-tal leverantörer, många från Strängnäs och Sörmland, som inte har fått betalt.

Bland annat har Strängnäs kommuns energibolag Sevab en fordran på cirka 700 000 kronor, och Café prinsen en på cirka 2 000 kronor.

Hur ska rörelsen gå med vinst?

— Det är svårt att säga. Det krävs rejäl uppryckning och fler besökare. Man bör förbättra marknadsföringen för att locka kunder. Det har inte skötts bra under åren 2012 och 2013, säger Hans Ödén.

Har fordringsägarna gått med på att skriva ner skulderna med 75 procent?

— Nej, för vi har inte skickat ut ackordsförslaget ännu.

Tre fjärdedelar av fordringsägarna ska godkänna förslaget för att det ska bli verklighet.

Enligt rekonstruktionsplanen var det försöket från år 2008 att driva hotell Mälarblick på Tosterön som grundlade problemen. Ulvhälls herrgård skötte hotell och catering under tv-programmet Dansbandskampen som sändes från Svenska hem arena.

— Det kostade tid och pengar, säger Hans Ödén.

Misstaget Mälarblick mynnade ut i en lång rättsprocess mot fastighetsbolaget Svenska hem.

Miljonkraven slutade med en förlikning där Ulvhälls herrgård betalade 225 000 kronor.

Danderydsbon Johan Edfeldts fastighetsbolag Tre träd, har nu tagit över Ulvhälls herrgård, som även har stora hyresskulder till Tre träd.

— Jag har klivit in som fastighetsägare för att hyresgästen inte kan betala hyra och räkningar till övriga leverantörer. Jag har agerat för att få ordning men jag ska inte driva bolaget, säger han.

Hur ska Ulvhälls komma på fötter?

— Det är inte säkert att rekonstruktionen fungerar. Det är tufft för det är dålig omsättning det här kvartalet, mycket sämre än förra året. Men jag som fastighetsägare har kontakt med intressenter som har andra koncept för att driva Ulvhäll.

Vad händer om det inte fungerar?

— Vänder det inte då kan jag inte hålla bolaget under armarna och då får det gå i konkurs. Men jag resonerar att det är bättre att kliva in och rädda en del och lägga det i händerna på någon som driver det i så positiv anda som möjligt.

Strengnäs Tidning har sökt delägaren och vd:n som har drivit verksamheten, Susanne Bergvall, men hon vill inte svara på några frågor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!