Ulvhällsskogen kan bli ett konstgalleri

Skulpturer och konstverk ska möta dem som promenerar på berget intill Ulvhälls herrgård. Det tycker Nordiska konstförbundet och herrgårdens ägare Tre träd i Strängnäs AB. De har vänt sig till kommunen för att få starta en konstslinga i området.

Strängnäs2016-06-15 07:04

– Jag har ett genuint konstintresse som jag fick med modersmjölken, säger Johan Edfeldt som är vd för Tre träd i Strängnäs.

När Grafikens hus försvann uppstod ett tomrum i den lokala konstscenen i Strängnäs, tycker han.

– Här kommer ett nytt initiativ. Med tiden kanske vi kan fylla det tomrummet.

Idén att starta en skulpturpark fick han under en lunch med konstnären Lukas Göthman. Han uttryckte att det fanns ett behov av en sådan i Mälardalen, och Johan Edfeldt tände på idén. Ett par år senare mötte han Björn Norberg från Nordiska konstförbundet. Han har tidigare arbetat med konstutställningar både internationellt och för Bonniers konsthall, men engagerades nu i projektet.

– Just nu håller vi på att planera och pratar med olika konstnärer. Miljön är väldigt vacker, det är en speciell plats och då vill vi ha saker som passar in. Samtidigt vill vi gärna lyfta det samtida, med mycket digitala saker, säger Björn Norberg.

Med hjälp av en telefon-app ska besökare kunna bli guidade genom utställningen och få information om konstverken. Men tanken är att vissa konstverk också ska ha tillhörande ljudklipp som besökaren kan lyssna på genom sin telefon.

– Det kan bli som en radioteater där man går omkring och får en extra dimension via ljudet i telefonen, en berättelse som ändrar sig när du går omkring, säger Björn Norberg.

Konstslingan ska inte vara inhägnad utan tillgänglig för allmänheten. Den ska också tillgängliggöras med hjälp av en drygt 500 meter lång trägång, för att underlätta för rullstolsburna eller andra som har svårt att ta sig fram.

Den första utställningen ska stå klar under hösten 2017 och bestå av fem–tio olika konstverk. Därefter ska det bli en ny utställning ungefär en gång om året.

Kommunstyrelsen har redan haft ärendet på sitt bord och rekommenderar att kommunen beviljar nyttjanderätt till konstslingan mot en avgift på 1 000 kronor om året. Men förslaget har också mött protester.

– Jag yrkade återremiss av flera skäl, och jag hade hela oppositionen med mig, säger Marianne Andersson (C), oppositionsråd.

Hon reagerade på att kultur- och fritidsnämnden och de boende i området inte har fått tycka till om konstslingan. Hon tycker att priset är alldeles för lågt, att avtalet inte garanterar att medborgarna kommer ha fortsatt tillgång till området.

– Och så finns det ett fornminne på kullen. Det behöver göras en utredning om vilka konsekvenser konstslingan kan ha på det.

Marianne Andersson påpekar att hon inte är emot idén i sig.

– Men det känns som att det går för fort, och går det fort blir det ofta fel, säger hon.

Catharina de Geer (KD), andra vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, anser att det är fel att inte hennes nämnd har blivit tillfrågad.

– Det är vi som ska göra strategiska utlåtanden om kulturen i Strängnäs kommun, och jag anser att det här kräver ett sådant, säger hon.

Hon är också kritisk till att det inte finns något i nyttjanderättsavtalet som styr vilken typ av konstverk det får vara i Ulvhällsskogen.

– Tänk om det blir något obscent eller något som retar folk. Det kan bli ljus- och ljudinstallationer som stör, som vi inte kan säga nej till. Då är det vi politiker som får ta smällen.

Johan Edfeldt vill lugna politikerna. Han säger att konst visst ska vara provocerande, men också tilltalande för betraktaren.

– Det finns alltid kritik, och vi tar den på allvar. Men det finns ingenting att oroa sig för. Det blir inte en massa nakna kroppar och oljud som stör grannarna – ljudet kommer enbart i besökarnas telefoner, säger Johan Edfeldt.

Björn Norberg tror inte på att låta politikerna få större inflytande över den typ av konst som ska visas. När han har jobbat internationellt med konst är det bara i Kina som politikerna har lagt sig i hans arbete. Men inte ens då hindrades han i sitt arbete, säger han.

– Vi vill lyfta fram konstnärer, då måste de få spelrum att agera fritt. Men vi vill jobba med att skapa förtroende så att alla känner sig nöjda. Jag har full förståelse för att de är oroliga men när de lär känna projektet kommer oron att försvinna och de blir glada och stolta över det vi vill göra här.

Anders Sjögren bor ett stenkast från den tilltänkta konstslingan, i ett av radhusen, tillsammans med sin hustru Yvonne Sjögren. De har bott i området sedan 1980 och går ofta till bergsknallen vid herrgården för att njuta av utsikten eller ha picknick. Idén om en konstslinga på berget tycker han låter intressant.

– Det kan ju vara trevligt. Då kan vi gå upp dit med barnbarnen och ta med fika, säger Anders Sjögren och hoppas att några av konstverken ska vara lite mer barnanpassade.

Han hoppas också att det kommer att finnas information om utställningen på fler språk än svenska, så att alla kan ta del av utställningen.

– Kanske kan det bli en kaffeservering i anslutning till slingan, funderar han.

Är du inte orolig för att det ska komma konstverk som stör eller som du inte gillar?

– Nej, man ska inte vara pessimist. Det stör nog inte oss så mycket. Om det är något jag inte gillar kan jag gå förbi. Men då finns det säkert någon annan som gillar det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om