Strängnäs kommunpoliser Jenny Andersson och Pär Eriksson går en runda genom Präntaren för att se att allt är som det ska. Det är måndag eftermiddag och helgens julrusch har lagt sig men ficktjuvarna vilar inte.
— Ligorna är aktiva nu inför storhelger som jul och nyår. Men det är ingen tid på året som är fri från ficktjuvar, säger Pär Eriksson.
Det finns särskilt en företeelse som drar åt sig ficktjuvar som flugor till skit.
— Tjuvar försvinner enkelt i folksamlingar. Här i Strängnäs kommun rör de sig mest i Strängnäs centrum eller i Solberga, säger Pär Eriksson.
På mindre orter sker färre fickstölder, även om det inte går att vara helt säker.
Brottsoffret väljs ofta ut med omsorg.
— Merparten av dem i Strängnäs är äldre människor vill jag påstå.
Flera stöldanmälningar under julhandeln har följt samma mönster. Äldre kvinnor har förföljts i en butik. De har som regel haft plånboken i en väska som de inte har haft full koll på. När de sedan når kassan är plånboken borta.
Plötsligt går en äldre kvinna med rullator förbi inne i Präntaren. På rullatorn ligger hennes öppna handväska med plånboken väl synlig.
Jenny Andersson följer med kvinnan och tipsar om att stänga handväskan.
— Hon berättade att hon brukar stänga den när hon går utomhus så att det inte ska regna i den. Men i butiken är hon ett lätt offer för en ficktjuv, säger Jenny Andersson.
En orsak till att äldre drabbas kan vara att det är vanligare bland äldre att ha kontanter på sig. Men ficktjuvar försöker även komma över koden på bankkortet innan de stjäl plånboken.
— Ofta har de ett upplägg så att de får tag på uttagskortet. Ibland har offret koden på sig någonstans. Ett annat sätt är att tjuven står tight bakom och ser på när någon tar ut pengar eller använder kortet, säger Pär Eriksson.