Biljetterna till tunnelvandringen vid Västerport tog slut på rekordfart och totalt 1 200 besökare gick med i någon av de guidade turerna som avgick med tio minuters mellanrum.
– Den tog en halvtimme och det är precis lagom. Det är kul och fascinerade att se hur de jobbar där nere. Jag tror dubbelspåret kommer göra jättemycket för dem som pendlar, man har ju sett hur köerna är uppe i Stockholm och jag förstår inte hur de orkar bo där, säger Kenneth Bäckström och fick medhåll av Mari Karlsson.
– Man vet inte om detta innebär att Strängnäs kommer växa, men nu skapar man i alla fall förutsättningar för det.
Visningarna började i en räddningstunnel för att komma till den nya spårtunneln och vidare upp igen via en arbetstunnel. Flera olika maskiner som används i arbetet kantade den cirka 800 meter långa vandringen där guiden gjorde jämna stopp för att berätta mer.
Jimmy Södergren besökte visningen tillsammans med sonen Pontus Södergren.
– Vi bor precis där de spränger och tyckte det kunde vara kul att se hur det ser ut där nere. Jag tycker absolut detta är positivt för Strängnäs och kanske att det kommer märkas på bostadsmarknaden, säger han som redan tidigare gått på tunnelvandring i hemstaden.
– Vi flyttade hit 1997 när de byggde förra gången och vi gick den turen då och kände att det var lika bra att kolla in denna också. Kanske se om det var en annan teknik de använde men jag tror det är samma. Det var bara lite synd att de inte gjorde den här delen med redan 1997.
Sonen sammanfattar intrycken kort och koncist.
– Det var coolt och det kommer att komma hit mer folk, säger Pontus Södergren.
Projektledaren från Trafikverket, Per Ahlenius, använder andra uttryck än coolt när han kommenterar byggnationen, men han är otvivelaktigt nöjd.
– Det känns som guidningarna varit uppskattade och det är kul att kunna visa upp det. Hela projektet har gått bra och det är mycket tack vare att alla Strängnäsbor har sådan förståelse för att det är jäkligt rörigt vid stationsområdet just nu. Dubbelspåret kommer öka kapaciteten och göra systemet mindre känsligt och punktligheten blir bättre
Arbetet påbörjades för två år sedan, hösten 2014.
– Man kan säga att vi är mitt i projektet, de sista sprängningarna ska vara gjorda i månadsskiftet november december. Nu har vi ett hål hela vägen ut mot stadsskogen och har 150 meter kvar ner mot resecentrum.
Slutdatumet den 30 juni 2018 ruckas det inte på.
– Vi följer tidsschemat och datumet är spikat. Nya resecentrum, som är en annan entreprenad, kommer vi ta i bruk och inviga i oktober 2017 och då kommer det underlätta betydligt för alla pendlare och resenärer, säger Per Ahlenius.