De unga entreprenörerna i åldrarna 15–18 håller till i kommunhuset varje vardag. Under sommaren är det tre grupper av ungdomar som gör feriepraktik tre veckor vardera, med fokus på socialt entreprenörskap.
– Oavsett vad man jobbar med kommer man dra nytta av den här utbildningen, säger praktikanten Marcus Wolter.
Ungdomarna får tänka ut lösningar på samhällsproblem. Exempel på områden är mental ohälsa och brist på information om möjligheter efter studenten.
– Syftet är att få ungas syn på saker och ting, deras röster är viktigast, säger Helena Edvinsson, barnombudsman på kommunen.
Det är första året som Strängnäs kommun testar konceptet Rookie Startups med fokus på socialt entreprenörskap.
– Först får ungdomarna lyssna på föreläsningar, sedan öva på det för att sen implementera det i sitt projekt, säger handledaren Hanna Källstig.
De får lära sig om EU:s Agenda 2030, göra marknadsundersökning, träna på att sälja och mycket mer.
– Det roligaste är att lära känna nya människor och prova nya saker. Exempelvis fick vi en penna och skulle försöka bytesförhandla fram något bättre. Jag förhandlade mig till en AC, säger praktikanten Alva Persson.
Den tre veckor långa praktiken avslutas med en tävling där ungdomarna får presentera ett projekt som de arbetat med.
Ett av lagen har arbetat på ett projekt de kallar FuTur och som ska hjälpa kommunens ungdomar få koll på sin framtid genom att exempelvis lära dem att skriva CV. De vann "årets innovation" i tävlingen.