I dagarna kommer Björnlundska gården, på Kyrkbrinken 4 nära domkyrkan, att komma ut till försäljning.
– Det är första gången huset är ute på marknaden, säger ägaren.
Den familj som har ägt fastigheten sedan slutet av 1980-talet fick köpa det för att driva det vidare i Björnlundska stiftelsens anda. Men när familjen inte fick hyresgäster gick det inte att driva i stiftelsens anda och det omfångsrika huset har istället fungerat som familjevilla.
Huset är på 532 kvadratmeter och ligger i vinkel på Kyrkbrinken och Mäster Olofsgatan. Det har 17 rum och egen innergård.
– Det har varit ett fantastiskt boende. Ungdomarnas kompisar älskade att komma hit. Många midsomrar har firats på innergården. Vi har haft väldigt många gäster och då har huset kommit till användning. Folk har velat komma när det har varit bekvämt att bo här, berättar ägaren.
Det är en villa i jugendstil byggd 1905 och arkitekten bakom är Ivar Callmander, som bland annat har ritat Södra kungstornet i Stockholm. Ursprungssnickerierna inomhus är bevarade liksom eldstäder och blyinfattade fönster.
– Jag anser att här har man bott och förvaltat. Det har förpliktigat att få bo här och underhålla. Drömmen är en köpare som är historiskt intresserad och vill förvalta fastigheten, säger ägaren.
För den intresserade finns mycket att läsa om kring huset. Det var affärskvinnan Sofia Gumaelius, som framgångsrikt drev annonsbyrå i Stockholm, som lät bygga huset till Anna Björnlund, som var anställd på annonsbyrån.
– Tanken var att kvinnor som jobbade på annonsbyrån skulle bo i huset i Strängnäs på äldre dar men det blev inte så. När Anna Björnlund dog skänktes fastigheten tillsammans med 40 000 kronor till Fredrika Bremer-förbundet, säger Strängnäskännaren Inge "Fritte" Bergqvist.
Han fortsätter:
– Fastigheten har varit pensionat. Det var kända profiler som bodde där. Det var bland andra författarna Lubbe Nordström, som skrev om Lort-Sverige, och Marika Stiernstedt.
Tillbaka till nuvarande ägaren:
– Visst är det historiska vingslag man känner. Lubbe Nordström skrev att när han tittade ut såg han Gustaf Fröding gå förbi till domkyrkan. Härifrån ser man också Roggeborgen där Gustav Vasa utropades till kung.
Med nuvarande planlösning består huset av tre bostäder. Det är en tvåa och trea och en huvudbostad med tolv rum.
– Det kan köpas som generationsboende eller att man bor i en del och hyr ut två delar. En annan idé är att tre barnfamiljer går samman och köper det ihop istället för var sin villa för fem miljoner kronor, säger Göran Skaghammar Selinder från Högalidsmäklarna som förmedlar fastigheten.
Priset för Björnlundska gården är satt till 16 000 000 kronor.
Hur lätt är det att sälja ett sådant här hus i dagens konjunktur?
– Den som köper det här är inte så konjunkturkänslig. För den som gillar historiska hus är detta verkligen ett tillfälle.
Hur unik är fastigheten?
– Det är inte så många sådana här hus som kommer ut på den öppna marknaden över huvud taget. Äldre hus går ofta vidare inom familjen. Här köper man inte bara en bostad utan en bit kulturhistoria, säger Göran Skaghammar Selinder.
Han fortsätter:
– Det är också ett unikt läge. Man ser domkyrkan, kvarnen och en bit av Mälaren från ett och samma hus.