Konceptet är enkelt. Ta med de plantor och frön som du själv inte behöver och byt till dig andra växter som du saknar eller gärna vill se i rabatter och planteringar nästa år.
Alla växter placeras på ett jättelikt långbord på gårdsbacken, och med lottens hjälp avgörs vem som får börja plocka på sig nya bekantskaper. Efter ett antal rundor står var och en med en ansenlig mängd nytillskott. Fröer, lökar och sticklingar ligger för sig, vissa i prydliga namnförsedda förpackningar.
– Det brukar finnas så mycket fröer att alla som vill ha kan ta, säger Mia Eriksson.
Trots att Mias trädgård är både större och mer variationsrik än de flestas vill hon inte kalla sig odlingsproffs. Faktum är att hon starkt ogillar den beskrivningen.
– Det ska inte vara så jävla märkvärdigt eller komplicerat att odla och här snackar vi inte latin. Vatten och gödning och lite tur räcker gott. Just gödning tror jag en del glömmer bort, även till de växter man har inne. Gödslar du ordentligt så får du skördar därefter, säger Mia Eriksson.
Förutom hemträdgårdsföreningens fokus på odling och skörd finns det en nästan lika viktig aspekt av medlemskapet, menar Mia som vill passa på att välkomna nya medlemmar till föreningen.
– Vi frågar och tipsar varandra. Vi skrattar mycket och har det så himla trevligt. Det är verkligen inte bara blommor vi pratar om, vi avhandlar allt, säger hon.
Trots att hösten betyder att säsongen går mot sitt slut ses den av många som årets höjdpunkt.
– Det är ju skördetid, belöningen för allt arbete man lagt ner.