Utpressarna överklagar – vill ha mildare straff

De båda männen som dömdes till fängelse för både misshandel och utpressning mot flera offer i Strängnäs, vill få sänkta straff. De har överklagat sina domar till hovrätten.

Strängnäs2015-05-20 20:00

"Målsäganden har inte drabbats av några allvarligare skador. Målsäganden har haft sällskap på platsen av två kamrater och han har inte saknat möjlighet att försvara sig". Citaten är direkt hämtade ur en av gärningsmännens överklagan av sin dom i Eskilstuna tingsrätt.

I just det fallet gäller det grov misshandel och det finns två vittnen. Både offret, alltså målsäganden, och de båda vittnena berättade i tingsrätten hur de tvingades upp i en skog. Där utsattes offret bland annat för slag och sparkar mot huvudet och kroppen.

De båda gärningsmännen, 21 och 25 år, är bosatta i Strängnäs. De dömdes på en rad punkter för till exempel grov misshandel, utpressning, övergrepp i rättssak och olaga tvång. Båda har överklagat för att få sina straff sänkta.

I det ovan nämnda exemplet berättar vittnen och offer hur våldet efter en stunds misshandel förvärrades då 21-åringen drog fram en batong och slog med. Det är den delen som 25-åringen säger sig inte ha varit med på. Han kan acceptera att dömas för misshandel, inte grov misshandel.

Åklagaren Henrik Olin har berättat för tidningen att de båda dömda under en tid satte skräck i ungdomar i Strängnäs. Med våld och hot drev de in skulder som i flera fall var påhittade eller kraftigt uppförstorade.

Ett annat exempel är en händelse som innefattade grov misshandel, olaga tvång och övergrepp i rättssak där båda gärningsmännen också deltog. Enligt det offret skedde misshandeln i en lägenhet där offret misshandlades med bland annat en träpinne och en batong. Dessutom sattes en kniv mot halsen på offret.

Tingsrätten såg båda männen som lika delaktiga även om den 21-årige mannen hade varit mer aktiv. Där håller inte den 25-årige gärningsmannen med rätten.

Det är fler punkter där gärningsmännen menar att deras respektive skuld bör förminskas och därmed även straffvärdet och skadeståndet. Bland annat åberopas asperationsprincipen, som det svenska rättsväsendet grundar sig på gällande strafflängder. I Sverige sänks strafflängden för gärningsmän som döms på många punkter. Det är tvärt emot en del andra länder, till exempel USA, där gärningsmän kan få flera hundra års fängelse då antalet åtalspunkter är många.

Nu blir det Svea hovrätt som avgör vilka straff de båda gärningsmännen ska dömas till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!