Hur ska ditt parti höja den låga kunskapsnivån i de kommunala grundskolorna?
– Grundproblemet är strukturellt och måste lösas. Det är stor skillnad i föräldrarnas utbildningsnivå mellan de kommunala skolorna och de fristående och alla nyanlända kommer till kommunala skolor. Vi vill öka den socioekonomiska delen av skolpengen så att mer pengar går till skolor med elever som har större behov. Vi vill ha tvålärarsystem, ökade lärarlöner, mer stödpersonal och en satsning på elevhälsan, säger Vänsterpartiets förstanamn David Aronsson.
Kommunens befolkning ökar snabbt och väntas fortsätta göra det, främst genom inflyttning. Vilka för- och nackdelar ser du?
– En ökning ger en kontinuerlig ökning av skattepengar men vi tycker att kommunen släppt detaljplaner för lätt. Det finns planer för många tusen bostäder men det blir inte samhällsplanering.
Fullmäktige har beslutat att avskaffa lagen om valfrihet inom hemtjänsten, lov. Är det den bästa lösningen?
– Ja, vi har drivit på frågan i flera år. Men vi skulle helst vilja att hemtjänsten blev helt kommunal och inte med en kombination med lagen om offentlig upphandling, lou. Hur valfriheten tillgodoses? Vi tycker det är bättre med större flexibilitet när det gäller insatser, att den som får dem själv kan påverka vad den vill ha hjälp med.
Utifrån erfarenheterna från pandemin, vad behöver kommunen bli bättre på inför eventuella framtida kriser?
– Organisationen, och omsorgen framför allt, måste vara stabilare. Men annars tror jag att Strängnäs kommun är hyfsat rustad att styra krishantering.
Socialkontoret har under mandatperioden ändrat sitt arbetssätt med bland annat försörjningsstöd – och fått rekordmånga klagomål. Hur ska du hjälpa dem som står längst från arbetsmarknaden?
– Genom bättre samarbete med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Kommunen kanske också behöver ta en del av Arbetsförmedlingens gamla jobb och förbereda folk för arbetsmarknaden.
Många invånare upplever sin närmiljö och vissa offentliga platser som otrygga – samtidigt som brottsstatistiken är förhållandevis låg. Hur ska du öka känslan av trygghet?
– Genom kommunikation där Strängnäs beskrivs som en trygg plats. Åtgärder som Team ungdom, mer öppet på fritidsgårdarna och fler aktiviteter för unga, även om kommunen redan i dag gör ett bra jobb där.
Sjukskrivningstalen bland kommunens runt 2 000 anställda är sedan flera år höga. Hur ska ni få medarbetarna att må bättre?
– Genom bättre bemanning, mer ordning och genom att se till att cheferna stannar kvar.
Om utsläppen fortsätter som i dag så kommer kommunens lokala koldioxidbudget att ta slut i förtid. Hur ska ni, konkret, "rädda planeten Strängnäs"?
– Installera solceller på alla kommunala byggnader, ha ett samarbete kring vätgaslagring i Mälardalen och se till att det finns laddstolpar för elbil vid kommunala verksamheter och Strängnäs bostads AB:s lägenheter.
Inflationen är rekordhög. Hur vill du göra med kommunalskatten?
– Vi ser att det behövs en höjning. Det vi vill göra inom skola och omsorg får inte plats i budgeten. Om det är läge att höja skatten nu när priserna ökar? De som har lägst inkomst är också de som kommer att tjäna mest på det som vi föreslår, till exempel gratis kollektivtrafik och satsningar i skolan riktade till dem som har det svårast.
Vilka frågor kommer ni att driva hårdast inför kommunvalet 2022?
– Klimatet, skolresultaten och mer personal i omsorgen.