VA-investering krävs – vattnet blir dyrare

Största ombyggnationen sedan 1970-talet väntar i Strängnäs, och förslaget är att anläggningen i Mariefred läggs ner. Kostnaden för VA-kollektivet beräknas bli 300–350 miljoner kronor.

Reningsverket i Mariefred föreslås läggas ner. Avloppsvattnet kan i stället komma att renas i Strängnäs.

Reningsverket i Mariefred föreslås läggas ner. Avloppsvattnet kan i stället komma att renas i Strängnäs.

Foto:

Strängnäs2017-09-06 07:01

Att kommunen växer är positivt, anser de flesta. Men att fler vill bo i Strängnäs och Mariefred innebär också att servicen måste hänga med i samma tempo. 25 000 fastigheter är anslutna till spillvattensnätet i Strängnäs kommun. Nu flaggar Sevab för att reningsverken för avloppsvattnet i Mariefred och Strängnäs snart har nått sina kapacitetstak. Dessutom måste de moderniseras för att leva upp till framtida miljökrav.

‒Verket i Mariefred är gammalt och i stort reinvesteringsbehov. Även verket i Strängnäs behöver byggas ut och uppgraderas, säger Admir Ibrisevic, VA-chef på Esem, Eskilstuna Strängnäs energi och miljö, som är Sevabs driftsbolag.

Han har nyligen presenterat olika förslag på lösningar för Sevabs styrelse. Kortfattat finns det två möjliga alternativ. Det första är att bygga om befintliga reningsverk både i Mariefred och i Strängnäs. Det andra är att satsa på att bygga om och bygga ut anläggningen i Strängnäs och lägga ner den i Mariefred.

‒Vi har gjort en analys och kommit fram till att vi rekommenderar det andra alternativet, säger Admir Ibrisevic.

Om anläggningen i Mariefred läggs ner måste avloppsvattnet i stället forslas till Strängnäs via ledningar. Där det inte finns några sådana ska nya grävas ner, och på vissa ställen ska smala rör bytas ut mot större. Samtidigt ska reningsverket i Strängnäs moderniseras ordentligt.

‒Vattnet måste bli renare än vad det är i dag. Det behövs ett nytt tillstånd och i och med det är det nya krav som måste uppfyllas, säger Admir Ibrisevic.

Enligt preliminära beräkningar kommer ledningarna och ombyggnationen att kosta 300–350 miljoner kronor. Då är inte avvecklingen av anläggningen i Mariefred inräknad. Där tillkommer en del kostnader, bland annat för sanering, men det är inte något som måste göras på en gång.

‒Men det är en preliminär kostnad. Ju närmare byggstarten vi kommer, desto mer noggranna beräkningar kan vi göra, säger Admir Ibrisevic.

Alla dessa miljoner är något som VA-kollektivet kommer att behöva stå för, det vill säga alla de fastigheter som har kommunalt vatten och avlopp i Strängnäs kommun. Det innebär att vattenpriset kommer att öka.

‒Det påverkar taxan på sikt. Den behöver höjas med minst 5–6 procent årligen i fem eller sex år. Vårt förslag är att den ska höjas redan nästa år, säger Admir Ibrisevic.

För det här är inte en fråga som kan skjutas på framtiden, berättar han. Redan år 2021 eller 2022 behöver det "nya" reningsverket vara i drift. Det kan tyckas vara väldigt snart, men en ombyggnation av den här storleken kan inte påbörjas tidigare. Systemet fungerar inte om mängden avloppsvatten i rören är för liten, därför måste det vara tillräckligt många fastigheter anslutna till VA-nätet först.

Dessutom påverkas taxan av hur många hushåll som är med.

‒Ju fler som är med, desto fler är det som delar på kostnaderna, säger Admir Ibrisevic.

Just nu håller han och hans kollegor på att ta fram en plan för hur arbetet ska gå till. Så småningom ska Sevabs styrelse och kommunen besluta om vad som ska göras och när.

Att det blir dyrare för konsumenterna är oundvikligt, menar Admir Ibrisevic. Men han påpekar att dagens vattenpriser egentligen är oproportionerligt låga.

‒På 1960-talet fick kommunerna bidrag från staten för att bygga reningsverk. VA-kollektivet behövde inte stå för den kostnaden, och det är därför som prisnivån är så låg i dag. Men nu finns det inga sådana statliga pengar. Prisnivån på vattnet blir i själva verket mer realistiskt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om