Att fira jul är populärt så här års. Att få umgås kring en bit mat på julafton borde vara en mänsklig rättighet men verkligheten är som bekant av annat slag. Den ekumeniska församlingen i Strängnäs håller dock hårt på att alla ska med.
Det är femte året som julbordet dukas upp och det är gratis att hugga in. Närmare 90 föranmälda plus några oanmälda gjorde just så. Det blev trångt om stjärterummet men knappast om hjärterummet. Mats Granström var en av dem som tog för sig, särskilt av havets läckerheter.
— Jag har hunnit smaka av sillen, laxen och lite av potatisen, säger han.
Självklart stod även köttbullar, jansson, sylta, korv, ägg, sallad och skinka på buffébordet.
— Det smakar alldeles utmärkt alltihop, men jag tar helst av det kalla. Jag har jobbat på krogen i ett varmkök i 20 år så jag har sett många julbord dukas upp och av. Jag tycker om allt men är kanske lite mätt på det varma, säger han.
Vad måste finnas med på ett julbord?
— Sillen, säger Mats Granström.
Vera Dawood plockade också av det kalla men siktade in sig på sallad och vindruvor.
— Jag tog inte så mycket för jag har redan hunnit äta lite hemma. Men det var gott i alla fall, säger hon.
Strängnäsprofilen Lars Adebring, som driver Strängnäs teknikhistoriska museum lade ifrån sig kniven och gaffeln med ett stort leende på läpparna.
— Det är första gången jag är här och det är fantastiskt. Vilken stämning, utbrister han, och lovordar alla frivilliga som ser till att julbordet blir av varje år.
Vad skulle du ha gjort om du inte hade varit här?
— Ingenting, eller jo förresten. Jag har en Citroën CV2 i källaren som jag håller på att renovera. Jag hade nog meckat med den. Jag har ju alla reservdelar hemma så det är bara att rota runt i lådorna så hittar jag det jag behöver.