Jari Backeliv är avdelningschef transport hushåll på Sevab och ansvarar för soptömningen i kommunen. Han säger att det främst är de villor eller enbostadshus som ligger längre ut på landet som kan drabbas, då vägarna där riskerar att vara oplogade.
– Det är oftast där som sophämtningen kan dröja, med några undantag i mer stadsnära miljö om det är backigt eller inte hinns plogas där.
Trots varningen berättar Jari Backeliv att det ändå utifrån omständigheterna gått bra med tömningarna.
– Det blev inte riktigt så illa som vi hade trott, men vi brukar gå ut och varna ändå för säkerhetsskull.
Han berättar att det ofta är samma kunder som riskerar att drabbas och att dessa i regel är ganska luttrade av vilka problem som kan uppstå vintertid. På en del platser sätts det även ut ett annat sophämtningsställe som ska underlätta hämtningen under vintertid.
Hur stor fördröjning det kan bli på hämtningen beror helt på vädret. Jari Backeliv uppmanar de som inte fått sina sopor hämtade på utsatt dag att låta sina sopkärl stå kvar, då chansen är stor att det sätts in extrahämtningar ifall vädret kräver det.
– I absolut värsta fall kan det hända att hämtningen sker vid nästa 14-dagars tömning. Men det brukar inte bli så illa, säger han och fortsätter:
– Vill man underlätta vårt arbete får man gärna skotta och sanda runt kärlen, och gärna borsta bort den snö som samlats på locket.