Kommunstyrelsen får utse delegater att fatta beslut å styrelsens vägnar inom vissa områden. Det kan till exempel vara ett utskott, en ledamot eller en anställd inom kommunen som är delegat. Det innebär exempelvis att en verksamhetschef kan besluta om att anställa en person, utan att kommunstyrelsen måste godkänna det i förväg. Vilka beslut som får fattas på delegation styrs av ett protokoll, och delegaten måste rapportera sitt beslut till kommunstyrelsen. Men granskningen visar att vart fjärde beslut som fattats under andra halvan av 2016 hade brister eller var felaktigt rapporterat.
Bland de felaktiga besluten finns det bland annat beslut om ny lön, vilket inte får fattas på delegation. I andra fall saknar underlaget uppgifter, till exempel vem delegaten var och om kontorschefen varit inblandad i beslutet. Från socialkontoret har ett antal beslut rapporterats in till kommunstyrelsen i onödan, eftersom de inte klassas som delegationsbeslut. Ett antal beslut har också anmälts till kommunstyrelsen för sent.
Majoriteten av kommunens kontor rapporterar inte in beslut i personalärenden alls, trots att de borde göra det.
I internkontrollens rapport föreslås kommunen se över rutinerna så att det ska bli tydligare vem som har delegation att fatta ett beslut och vilka beslut som ska skickas in till kommunstyrelsen.
Hur väl delegationsordningen efterföljs ska även följas upp i nästa års internkontroll.