Strengnäs Tidning har granskat underlaget till socialnämndens beslut att lägga ned äldreboendet Solvändans 24 platser. I underlaget för beslutet i oktober står: "Enligt forskning vill äldre bo kvar i sin ordinarie bostad så länge som möjligt". Var forskningen kommer ifrån står inte, inte heller vilka man frågat eller i vilket medicinskt skick de tillfrågade är.
När Strengnäs Tidning ringde runt och frågade några politiker i socialnämnden sade de att de får förlita sig på underlagt, men de kunde inte närmare redogöra för det.
— Jag kan väl inte tro att man frågat folk som är 50 år, utan jag får väl utgå från att man har frågat äldre, att de vill bo kvar hemma, säger Kerstin Svensson (M) i socialnämnden.
Mats Karlsson, verksamhetschef för äldreomsorgen, har vid upprepade tillfällen återkommit just till detta, att gamla vill bo kvar hemma. Till ST sade han nyligen:
— Det finns mycket forskning som stödjer att kommuninvånare i första hand vill få hjälp och stöd i det egna hemmet.
Vad är det för forskning?
— Vi har tagit hjälp av en forskningsledare på FOU Sörmland som heter Öie Umb. Hon har hjälpt oss att sammanställa studier som har gjorts över hur framtida brukare vill ha framtida insatser när man blir äldre.
Har man frågat friska?
— Detaljerna kring vilka man har frågat kan inte jag. Du får ta kontakt med FOU Sörmland, säger Mats Karlsson.
FOU i Sörmland, som står för forskning och utveckling i Sörmland, är en länsgemensam resurs för kommuner och landsting. FOU bidrar bland annat med kunskap baserad på forskning. Men forskningsledare Öie Umb Carlsson menar inte att man kan dra några entydiga slutsatser utifrån evidensbaserad forskning.
— Vissa tycker si, andra tycker så. Man kan inte betrakta äldre personer som en homogen grupp. Äldre personer tycker olika, säger Öie Umb Carlsson, som var och föreläste i Strängnäs vid ett tillfälle om vad forskningen visar.
— Den tolkningen jag har gjort är att många unga äldre vill bo kvar i ordinärt boende, ofta med stöd av make eller maka. När man sedan behöver vill man ha möjlighet att flytta till ett särskilt boende. Det är vad forskningen säger, säger Öie Umb Carlsson.
Strengnäs Tidning har sökt Mats Karlsson för ytterligare kommentar, utan att ha lyckats nå honom.