Yvonne Knuutinen (MP) är teknik- och servicenämndens andra vice ordförande. Hon blev arg när hon hörde talas om löftet.
– Jag hoppas verkligen att det bara är ett utspel. En så dyr satsning måste gå genom hela det politiska maskineriet, säger hon.
Hon är också kritisk till att det är just ishockeyn som lovas ett nytt tillskott – idrotten som redan kostar kommunen mest av alla.
– Miljöpartiet är för jämställdhet. Då menar jag inte att alla sporter ska få kosta exakt lika mycket, men ishockeyn kostar i dag otroligt mycket mer än traditionella flicksporter.
I kultur- och fritidsnämnden är ledamöterna inte heller nöjda.
– Det är vi som har helhetsansvaret för idrotten och ansvarar för den långsiktiga planeringen. Jag tycker att vi är överkörda. Det här har gått för snabbt och är ogenomtänkt, säger Catharina De Geer (KD) som är andra vice ordförande.
Hon tillägger att ett antal andra idrotter som är i behov av olika insatser, till exempel innebandyklubben som behöver ett solskydd i Thomashallen.
Sixten Skullman försvarar löftet med att det inte alls rör sig om en satsning.
– Det är en reinvestering. Vi har en ny idrottsanläggning där ismaskinen gått sönder. Då står den outnyttjad, det blir ganska besvärligt, säger han.
Det här är inte ett ärende som ska tas upp i nämnden, menar han, eftersom det redan finns ett beslut om att det ska vara is på isbanan. Att ersätta något som gått sönder behöver inte alltid godkännas av politikerna. Däremot hoppas han att det kan bli billigare än de tre miljoner som aggregatet beräknas kosta.
– Vi undersöker olika möjligheter och letar bland annat efter ett begagnat aggregat.
Borde inte kultur- och fritidsnämnden vara med och bestämma i en sådan fråga?
– De har hand om aktivitetsstöd på ungefär två miljoner kronor. Det är teknik- och servicenämnden som är utförarnämnden, säger Sixten Skullman.
Kultur- och fritidsnämndens ordförande Lars Larsson (M) håller med om att det är hans kollegas nämnd som ska hantera investeringar. Men tycker ändå att ett samarbete nämnderna emellan är att föredra, särskilt när det handlar om så stora summor.
– Effekten av det här beslutet blir att vi går mot att ha tre ishallar, för steget är inte långt att bygga en vägg till också. I ett halvår har vi arbetat tillsammans med idrottsföreningar och Sörmlandsidrotten för att ta fram en strategi för kommunens framtida idrottsprioriteringar och föra den i en mer jämställd riktning. Den strategin blir ställd på huvudet nu, säger Lars Larsson.
Sixten Skullman kan i nuläget inte svara på vilken post i nämndens budget som pengarna till aggregatet ska komma ifrån. Nämnden har i ett års tid dragit ner på underhåll som parkarbete och klottersanering för att spara pengar. Det är något som har många Strängnäsbor har reagerat starkt på, och som Strengnäs Tidning skrivit om vid flera tillfällen. Att pengarna ska tas från driftsbudgeten är därför osannolikt.
– Vi är inte färdiga riktigt. Vi ser att vi ska ha medel kvar i investeringsbudgeten vid årets slut, på grund av att vi har saker som vi inte hinner fullfölja. Men vi har ett presidiemöte nästa vecka då vi ska diskutera det här, säger Sixten Skullman.
En satsning behöver inte nödvändigtvis utesluta en annan. Men för gymnastiken, som har fler utövare än ishockeyn både på ungdoms- och seniorsidan, har det varit en lång väntan för att få en hall som är anpassad efter de behov som finns. Larslundahallen beräknas stå klar 2017 men även då ska den delas med andra sporter. Conny Lundevall är ordförande för Strängnäs gymnastikförening. Han tycker att det svider lite när han hör talas om kylaggregatet.
– Tre miljoner hade gjort stor skillnad i hallbygget vid Larslunda, då hade vi kanske fått en större hall. Att man satsar på idrotten är bra, men synd att det blev hockeyn den här gången också, säger han.
Maria Zentio är ordförande i Strängnäsbygdens ryttarförening. De arrenderar anläggningen i Malmby av kommunen. Hon tycker att anläggningen håller måttet och samarbetet med kultur- och fritidsnämnden fungerar bra. Att teknik- och servicenämnden har lovat att köpa ett nytt kylaggregat till ishallen i Mariefred tror hon är nödvändigt.
– Annars går det inte att använda isen. Samtidigt vet jag inte om det var en så bra idé att bygga en ny isbana i Mariefred från första början när det redan fanns två ishallar i kommunen. Jag har barn som spelar ishockey och jag vet att klubbarna i Åker och Strängnäs har gått ihop för att det inte finns tillräckligt underlag i båda orterna för att få ihop barngrupperna, säger hon.