Vännäs lade ner sina tre byskolor trots protester

I Vännäs kommun lades tre landsbygdsskolor ner år 2013. Processen var snabb, kommunen behövde spara pengar. Upproret över nedläggningen gav eko i förra årets kommunalval.

Foto:

Strängnäs/Vännäs2015-02-07 06:00

I Vännäs kommun i Västerbotten styr största partiet Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet. Kommunalrådet Johan Söderling (S) är kommunstyrelsens ordförande och hans parti var drivande i nedläggningen av de tre landsbygdsskolorna Tväråbäck, Pengsjö och Brån. I juni år 2013 släpptes de cirka 140 eleverna iväg på sommarlov, de ringdes inte in igen på sina gamla skolor när höstterminen startade.

– Motivet för att lägga ner var naturligtvis att det handlade om små enheter som hade svårt att hålla kvalitet i undervisningen. Samtidigt hade vi kapacitet på centralorten. Sedan handlar det om ekonomin, det kostar att upprätthålla små enheter, säger Johan Söderling.

I oktober år 2012 insåg Vännäs kommunledningen att det krävdes stora besparingar. Kommunchef Åsa Ågren Wikström fick i uppdrag att föreslå besparingar. Ett förslag blev att lägga ner de tre landsbygdsskolorna. Efter snabbutredning klubbade majoriteten igenom nedläggningsbeslutet i februari. Beslutet överklagades till förvaltningsrätten i Umeå som tyckte att processen var lite väl hastig, barn- och utbildningsnämnden hade inte ens tillfrågats.

Någon långbänk blev det ändå inte tal om. Den 20 juni tog barn- och utbildningsnämnden beslutet och den 25 juni klubbades det slutligt igenom då både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige hade extra insatta sammanträden. De tre skolorna öppnade inte på hösten, alla elever bussades in till Vännäs. Färdtjänstkostnaderna ökade men bara med 160 000 kronor per år. De flesta elever åkte redan buss till skolan.

Katharina Hennström var en av de missnöjda föräldrarna. Hennes dotter Maia gick då i första klass på Pengsjöskolan. I dag går hon i trean på betydligt större Vennäsby skola.

– Hon är förtvivlad och trivs inte alls. Hon vill tillbaka till tryggheten på en liten skola där läraren har koll på allt, säger Katharina Hennström.

Hon är även missnöjd med den snabba beslutsprocessen kring nedläggningen.

– Det kom ett beslut bara pang. Vi föräldrar fick inte vara med i processen och blev nedtystade, säger Katharina Hennström.

Inte heller Johan Söderling är nöjd med själva processen.

– Nej, inte riktigt. Bakgrunden var processad politiskt men dialogen med berörda hade kunnat vara bättre. Många tyckte inte att de hade fått komma till tals. Jag skulle vilja backa processen men jag ångrar inte beslutet. Det blev en opinion just då men det har varit tyst sedan beslutet genomfördes, säger han.

I det får han inte medhåll av Katharina Hennström.

– Det var för jävligt, det var ju vår framtid. Ett tag grinade min dotter varje söndag för att hon skulle till nya skolan nästa dag. Man märker på fler elever att de vill tillbaka till gamla skolan, säger hon.

I kommunvalet år 2014 straffades Socialdemokraterna som förlorade 5,19 procent och två mandat i fullmäktige. Centerpartiet som var emot skolnedläggningen gick framåt 5,26 procent. Men något maktskiften blev det inte. Socialdemokraterna styr med Vänsterpartiet, Söderling är fortfarande kommunalråd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!