Tack för att du läser Affärsliv!
Det här numret innehåller vår årliga lägesrapport från drygt 100 företag i Eskilstuna, Strängnäs och Flen. Företagen har påverkats på olika sätt av pandemin. En del går det bra för, bland annat transportföretag. Företag inom till exempel hotell och restaurang har däremot fått problem.
Eskilstuna kommun tar situationen på allvar och fokuserar på den hårt drabbade besöksnäringen och handeln i den första av fyra näringslivsdialoger som är inplanerade i år. I en artikel kan du läsa mer om den första näringslivsdialogen som äger rum den 19 februari.
Många sätter nu sitt hopp till vaccinationerna mot covid-19. När vaccinationerna börjar få effekt på folkhälsan hoppas man även på en ekonomisk återhämtning när affärslivet återgår till det normala och folk börjar resa igen.
Tintin Jennsjö på Comfort Hotel hoppas att hotellet ska få tillbaka mycket av sin beläggning i sommar. Hon berättar i en intervju att hon får många telefonsamtal och mejl från företag som vill kolla möjligheterna att bo eller konferera på hotellet när restriktionerna lättar.
Även Andreas Frisk, ordförande Företagarna Eskilstuna-Torshälla, tror på en positiv trend när vaccinationen får en genomslagskraft även om han är osäker på om det vänder uppåt i sommar eller lite senare i höst.
Regeringen och Sveriges kommuner och regioner, SKR, har slutit ett avtal om att alla vuxna som bor i Sverige ska ha erbjudits vaccination mot covid-19 under det första halvåret.
För att uppnå det krävs att det finns tillräckligt mycket vaccin. Karin Bogen på Vårdcentralen Smeden säger i en intervju att de hittills inte haft så mycket att göra som de trodde med covidvaccineringar eftersom de bara fått cirka 80 doser i veckan. Hon förväntar sig dock att det ska komma mer vaccin och att konjunkturen ska vända uppåt när alla i riskgrupperna har fått sin andra dos.
Pandemin har drivit på digitaliseringen och många företag har anpassat sin verksamhet efter den nya situationen. I det här numret av Affärsliv kan du läsa en artikel om företaget Carlsson Mässing som har jobbat mycket med scenografi för företagsevent. När många sådana uppdrag försvann ställde företaget om och startar nu en studio där företag kan producera alla typer av digital kommunikation.
Bilförsäljaren Erik Aoun träffade en guldåder när han förra våren startade bilförsäljning på nätet. I en intervju berättar han om sitt digitala koncept och hur hans företag Bilnet på tio månader nått en omsättning på över 40 miljoner kronor.
Jag önskar dig en givande läsning.