De ska främja fisket i Torshällaån – inför fiskekort

Jobba aktivt mot tjuvfisket och olagliga nät. Ta bort en av perioderna med fiskeförbud samt införa fiskekort. Det är några av nyheterna som är på gång när föreningen Torshällaåns fiskevårdsområde nu startar upp igen. "Vi har jobbat för det här i två år" säger Johan Dahlback.

Johan Dahlback har sedan han flyttade till Torshälla engagerat sig i att väcka liv i den vilande föreningen Torshällaåns fiskevårdsområde. Nu är man i startgroparna att dra igång.

Johan Dahlback har sedan han flyttade till Torshälla engagerat sig i att väcka liv i den vilande föreningen Torshällaåns fiskevårdsområde. Nu är man i startgroparna att dra igång.

Foto: Privat/Lisa Hölne

Torshälla2021-04-27 20:03

Johan Dahlback flyttade till Torshälla 2019.

– Eftersom jag fiskar mycket själv så började jag titta på hur förutsättningarna såg ut här.

Han hittade föreningen Torshällaåns fiskevårdsområde som förvaltar vattnet i Torshällaån, från kraftsverksdammarna och från slussen vid Edvardslund till Abborrstenen vid åmynningen mot Mälaren. Men föreningen hade då legat vilande i många år.

– Vi har jobbat för det här i två år och försökt väcka liv i föreningen, säger han.

undefined
Johan Dahlback är inbiten fiskare och engagerar sig för fisket i Torshällaån. Bilden är dock inte tagen i Torshälla.

Nu har tillräcklig många engagerats för att kunna bilda en styrelse och den 8 maj hålls årsmötet.

– Det är inte kommunen utan fiskevårdsområdet som ansvarar så därför är det viktigt att vi finns och att vi är igång. Jag tror att det är allmänt känt hur Torshällaån mår med allt tjuvfiske och all nätläggning.

Det kan handla om personer som fiskar med flera spön trots att det inte är tillåtet.

– Sedan finns det mer eller mindre en organiserad nätläggning på nätterna under våren när aspen och gösen går upp i ån för att leka. Det är ett stort problem som har funnits och finns fortfarande. Under de senaste åren har det egentligen inte funnits någon fisketillsyn, varken från fiskevårdsområdet eller från kommunen. 

Men det ska det bli ändring på nu.

– Vi håller på att starta upp och det är viktigt att få med allmänheten då det är viktigt att de är med och håller ögonen öppna och säger åt folk som fiskar under fredningsperioden. Det gäller att få till en kultur kring vattnet och kring fisket, att det inte bara är massa regler utan att allmänheten också är intresserad av att man inte fiskar under fredningsperioden och varför fredningsperioden finns.

undefined
Den färgade sträckan på kartan visar fredningsområdet där det råder fiskeförbud under våren och hösten. Fiskeförbudet under hösten kommer dock tas bort när föreningen är igång igen.

På sträckan som föreningen ansvarar för råder det nämligen fiskeförbud nu under våren, från den 1 april till 31 maj.

– Fredningsperioden finns för att den fisk som går upp och leker i ån ska kunna reproducera sig och tar vi upp den fisken innan den har hunnit leka kan man på sikt kraftigt minska ett bestånd. Vi gör ju inte detta för att det är kul, "nu ska ni inte få fiska", utan vi gör det av en anledning.

Man kommer dock ta bort fiskeförbudet på hösten.

– Det infördes för att man satte ut öring och ville få en reproducerande öringsstam. Vi ser inte riktigt att ån har de förutsättningarna och då behövs inte fiskeförbudet på hösten, som är främst till för öringen som leker då. Även fast vi tar bort fredningsperioden på hösten så kvarstår förbudet att fiska efter och ta upp laxartad fisk i alla mynnande vatten i Mälaren.

I Torshällaåns FVO:s Facebookgrupp syns inlägg som vittnar om aktiviteter mot tjuvfisket.

– Där kan man gå in och rapportera om man ser något. Jag tycker att det är kul att allmänheten engagerar sig, de rapporterar verkligen in till oss om någon står och tjuvfiskar.

undefined
En av fredningsperioderna som nu råder kommer att tas bort. Man kommer även att införa fiskekort. Det är två av nyheterna för Torshällaån när föreningen Torshällaåns FVO nystartar.

Och just för att få mer tyngd bakom fiskeförbudet under fredningsperioden kommer föreningen införa fiskekort.

– Vi har inte gått ut med det än men vi kommer att införa fiskekort när vi är igång. Då kommer vi på ett bättre sätt kunna jobba mot tjuvfisket, dels genom att beslagta utrustning och dels ha ett lagstöd för att kunna lagföra personer om de fiskar utan fiskekort för då är det helt plötsligt ett lagbrott. Ett fiskevårdsområde ska alltid ha fiskekort annars har man svårt att stävja tjuvfisket.

Fiskevårdsområden

I Sverige finns cirka 2 000 fiskevårdsområden. Varje fiskevårdsområde förvaltas av en förening som består av fiskerättsägare i området. Genom att gå ihop i en förening kan man bedriva meningsfull fiskevård samt sälja fiskekort för att få intäkter.

En fiskevårdsområdesförening har sedan 2011 rätt att ta ut en kontrollavgift av fiskare som bryter mot föreningens fiskeregler. Kontrollavgiften är ett verktyg för föreningen att kunna upprätthålla fiskevårdsregler.

Källa: ifiske.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!