EEM svarar på kritiken: "Det är en arbetsmiljöfråga"

Det handlar om att ordna en tillfällig upphämtningsplats för soporna när det är som halkigast på vintern. "Det här är en arbetsmiljöfråga och ingenting annat.", säger Jari Backeliv, ansvarig chef på Eskilstuna energi och miljö.

Jari Backeliv, avdelningschef med ansvar för insamling av kärl på EEM. "Problemet med hämtningsstället på Strömgränd har påtalats under en tid av chaufförerna. Vi har kontaktat föreningen med förslaget om att ställa ut kärlen på Storgatan. Men vi och föreningen är inte överens."

Jari Backeliv, avdelningschef med ansvar för insamling av kärl på EEM. "Problemet med hämtningsstället på Strömgränd har påtalats under en tid av chaufförerna. Vi har kontaktat föreningen med förslaget om att ställa ut kärlen på Storgatan. Men vi och föreningen är inte överens."

Foto: Torsten Braf

Torshälla2021-09-02 16:47

På ena sidan står Eskilstuna energi och miljös chaufförer och deras arbetsmiljö. På den andra sidan står bostadsrättsföreningen Vattendragaren i Torshälla som vill ha sina sopkärl i sitt soprum.

Jari Backeliv, som är chef för transport hushåll och som ansvarar för all insamling av avfall från kärl, ger EEM:s syn på sopkärlen i Torshälla som varit uppe i mark- och miljödomstolen i Nacka.

– Problemet med hämtningsstället på Strömgränd har påtalats under en tid av chaufförerna. Vi har kontaktat föreningen med förslaget om att ställa ut kärlen på Storgatan. Men vi och föreningen är inte överens, säger han och fortsätter:

– Det är själva hämtstället där det finns ett arbetsmiljöproblem, så som vi uppfattar det. Det är en arbetsmiljöfråga och den är ju under den värsta halkan. Det finns vissa risker när vi åker med vår tunga bil där.

undefined
Här på Storgatan vill EEM att föreningens sopkärls stå när det är som halkigast vintertid.

Föreningen klagade till kommunens miljö- och räddningsnämnd, vidare till länsstyrelsen och slutligen till mark- och miljödomstolen.

– Jag har själv aldrig varit med om att det har gått så här långt. Vi får se var de landar någonstans, säger Jari Backeliv.

Samtidigt välkomnar han att saken prövas. Det slutgiltiga beslutet som då tas ger en nivå på var man ska ligga menar Jari Backeliv.

– Det är ju ofta en balansgång mellan hög servicenivå och exempelvis arbetsmiljö. För vårt sätt att se på det är att vi bedömer att det finns en risk, att bilen kan glida ner och man har inte möjlighet att stanna och att det saknas vändplats. Sedan om det blir ett annat beslut nu i och med processen så följer vi det, säger han.

– Det här är en arbetsmiljöfråga och ingenting annat. Vi hämtar alltid soporna. Det är bara det att ibland så kan vi inte hämta från det vanliga hämtstället utan behöver ha ett nytt, eller som i det här fallet ett tillfälligt, hämtställe. De flesta fastighetsägare förstår att det är vår arbetsmiljö. Men är man inte nöjd så har man all rätt att överklaga.

Föreningen menar att de har ett väl anpassat soprum och att det har fungerat i alla tider. Vad är det som har ändrats?

– Över tid så förändras saker och ting. Man har ett annat sätt att se på exempelvis arbetsmiljöfrågor, man har fått andra riktlinjer från Arbetsmiljöverket, bilarna har blivit större... Det är många olika faktorer som spelar in. Så det som fungerade förr, det är inte säkert att det håller i dag. Vi utgår från kunderna och försöker i möjligaste mån göra så att det ska bli bra där men man kan inte ta för stora risker när man sitter i en jättestor sopbil där den kan släppa greppet och glida ner mot en större väg eller mot en å till och med.

Får ni backa med sopbilarna?

– Nej, egentligen inte. Vi får inte backa långa sträckor. Det finns det riktlinjer för. 

Den lösning som EEM kommit med innebär enligt Jari Backeliv inte att föreningens medlemmar ska behöva släpa stora tunga kärl uppför backen.

– Det handlar om att ha en tillfällig sophämtningsplats vintertid. Då ställs kärlen ut under den här tiden, så i stället för att gå till ett soprum så går man dit. Det här gäller under den värsta halkan och sedan när den är över så ställer vi tillbaka kärlen. Så har vi på andra ställen också. 

Och om kärlen saknar lock?

– Det sätter vi dit. Vi ställer ut kärlen och så har vi lock på dem så det är inga problem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!