Idrottsplatsen i Torshälla, Torsharg, har under flera år varit hårt drabbat av skadegörelse och inbrott. Kulmen blev när den anrika dansbanan brann ner efter en misstänkt mordbrand i juni för två år sedan. Händelserna fick kommunen att lägga upp en plan för att göra idrottsplatsen tryggare. Men problematiken kvarstår och de senaste två veckorna har inbrott och skadegörelse skett vid två tillfällen.
– Det är jättetråkigt, vi blev av med ett antal bollar och det påverkar vår verksamhet. I övrigt påverkar det inte oss så mycket eftersom det är kommunens lokaler, men det är en olustkänsla, säger Ulf Rosin, ordförande för Torshälla-Nyby IS.
Både Ulf Rosin och föreningens vice ordförande Miroslav Lijesnic tror att det är sysslolösa ungdomar och bristande föräldraansvar som är problemets kärna.
– Man har inte koll på sina ungdomar. Det sett ut så de senaste fyra-fem åren. Vi kämpar på med kommunen och diskuterar hur vi ska komma till rätta med det, säger Miroslav Lijesnic.
– Mycket handlar om att ungdomar inte har andra saker att göra. Vi drar vårt strå till stacken genom att ha verksamhet och sysselsätta unga, säger Ulf Rosin som öppnar famnen för bolltjuvarna.
– Vi spelar hellre match mot tjuvarna än att de är här och förstör. De har ju bollar nu så de kan träna, säger Ulf Rosin.
Efter det senaste inbrottet, där även ett antal nycklar stals, har kommunen låtit byta ut låscylindrar och satt upp låsbyglar.
– Vi har ett bättre skalskydd nu är tidigare, säger Ulf Rosin som bara har varit ordförande i nio månader och därför inte kan uttala sig om kommunens åtgärder över tid.
På kort sikt kommer bevakning sättas in.
– Vi har haft bevakning tidigare, att man åker och kollar till främst kvällstid. Det kommer vi att börja med igen, säger Tony Käll som är tf enhetschef för arenor och scener på Eskilstuna kommun.
När det gäller den långsiktiga planen för idrottsplatsen var målet för två år sedan att göra den bättre upplyst och se till att fler människor rör sig på platsen.
– Belysningen förbättrade vi förra året och nu under hösten ska vi se över om vi behöver komplettera. Vi har en utvecklingsplan där vi ska bygga en tennisbana och en friidrottsbana för att få dit fler människor, säger Tony Käll som tror att samarbete mellan flera enheter är vägen framåt.
– Så är det alltid när det gäller ungdomsskadegörelse.