Somnade från cigaretten och orsakade en brand

Mannen la cigaretten i blomlådan. Sedan somnade han och märkte inte att det började brinna i blomlådan. Nu har han åtalats.

Fotografier från förundersökningen visar att det fanns ett parasoll strax ovanför den brinnande balkonglådan. Hade branden fortsatt hade den sannolikt spridit sig vidare skriver räddningstjänsten.

Fotografier från förundersökningen visar att det fanns ett parasoll strax ovanför den brinnande balkonglådan. Hade branden fortsatt hade den sannolikt spridit sig vidare skriver räddningstjänsten.

Foto: Polisen

Torshälla2019-10-15 15:30

Det var i slutet av juni i somras som mannen som är i 60-årsåldern satt på sin balkong i ett flerbostadshus i Torshälla. Han blossade på en cigarett, la den sedan i en blomlåda – och somnade. Att cigaretten fortfarande brann märkte han inte och plötsligt brann det på balkongen.

Nu har mannen åtalats vid Eskilstuna tingsrätt. Allmänfarlig vårdslöshet lyder brottsrubriceringen. Enligt åklagaren har gärningen att lämna den brinnande cigaretten utan uppsikt, inneburit en fara för omfattande förstörelse av annans egendom. Mannen var oaktsam, konstaterar åklagaren i stämningsansökan och mannen sjäv har erkänt brott.

Räddningstjänsten har skrivit ett sakkunnigutlåtande i förundersökningen och konstaterar att det fanns en spridningsrisk. Ovanför den brinnande balkonglådan fanns ett ihopfällt parasoll. Hade branden fortsatt hade den sannolikt spridit sig till parasollet, vidare till en presenning som stack ner en bit från grannens balkong ovanför. Det fanns också risk för spridning till balkongen nedanför. Till den balkongen hade smält, glödande plast droppat ned från den brinnande blomlådan.

Så det fanns risk för både brand- och rökspridning till andra balkonger. Däremot var det inte särskilt troligt att branden skulle ha spridit sig till lägenheterna om fönster och dörrar varit stängda, skriver räddningstjänsten.

I förhören säger mannen att han inte brukar fimpa i blomlådan och att han under natten tyckte att det luktade men inte hittade orsaken trots att han tittade i bostaden.

Karta: Torshälla
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!