Sopkrig i Torshälla uppe i domstol

De har ett prydligt soprum och ordentlig sopsortering. Trots det har bostadsrättsföreningen Vattendragaren i Torshälla tvingats ta strid mot Eskilstuna energi och miljö om sophämtningen. "I vintras vägrade plötsligt sopåkarna att hämta våra sopor", säger Britta Järverud.

Här i soprummet vill medlemmarna i föreningen Vattendragaren i Torshälla kunna fortsätta lämna sina sopor. Även vintertid. "I vintras vägrade plötsligt sopåkarna att hämta våra sopor", säger Britta Järverud.

Här i soprummet vill medlemmarna i föreningen Vattendragaren i Torshälla kunna fortsätta lämna sina sopor. Även vintertid. "I vintras vägrade plötsligt sopåkarna att hämta våra sopor", säger Britta Järverud.

Foto: Lisa Hölne

Torshälla2021-09-02 16:47

– Inte ens du skulle kunna dra de här tunnorna uppför backen till Storgatan.

Britta Järverud låser upp dörren till bostadsrättsföreningen Vattendragarens soprum på Strömgränd i Torshälla. Där inne står nio kärl prydligt uppradade längs väggarna. Sopkärl som numera är så omstridda att de varit uppe i mark- och miljödomstolen.

– I över 35 år har sophämtningen fungerat utan problem. Så i vintras vägrade plötsligt sopåkarna att hämta våra sopor. De som körde soporna här vägrade åka ner. De påpekade att det var problem med vägen vintertid.

undefined
Här är backen till soprummet som EEM inte vill köra i vintertid. "De var rädda att åka här eftersom de var rädda att de skulle åka ner i ån. Det är så dumt att det inte är klokt. Vi bor i Torshälla och här är det backigt", säger Britta Järverud.

Hon visar den omtalade backen som sluttar ner mot ån.

– De var rädda att åka här eftersom de var rädda att de skulle åka ner i ån. Det är så dumt att det inte är klokt. Vi bor i Torshälla och här är det backigt. Det är backigt överallt, säger Britta Järverud och fortsätter:

– De tycker att vi som bor här ska dra upp kärlen och ställa dem vid vägen. 

undefined
Här på Storgatan vill EEM att föreningens sopkärls stå när det är som halkigast vintertid.

Britta Järverud ser flera problem med Eskilstuna energi och miljös förslag på lösning. Dels är många i bostadsrättsföreningen äldre och hon har svårt att se hur de rent fysiskt skulle kunna baxa de stora kärlen uppför backen. En annan invändning är var kärlen ska stå.

– I Torshälla har man jobbat i flera år med att vi ska få fint efter Storgatan. Och nu vill de att vi ska ställa våra sopkärl där, våra stora sopkärl som inte ens har lock. Det blir ju råttor och annat skit om de ska stå ute. Ska vi ha så här många tunnor stående där uppe? Det är ju inte klokt.

Föreningen upplever att problemet egentligen ligger hos kommunen som är väghållare. Att det är deras ansvar att se till att vägen är farbar för sopbilarna.

– De får väl själv ringa till kommunen om de tycker att vägen är dåligt sandad på vintern. I vintras var styrelsen ute och sandade och saltade för att sopbilarna skulle komma ner, men icke sa Nicke.

Nu under sommaren har sophämtningen fungerat som den ska men det finns en oro i föreningen över att oviljan att köra ner till soprummet ska spilla över även på de snöfria årstiderna.

– De påstår även att de inte kan vända här. Men om man kan köra bil så kan man säkert backa ner här.

undefined
Britta Järverud förevigade det överfulla soprummet i vintras.

I en månads tid stod tunnorna utan att tömmas. Det annars så prydliga soprummet blev snabbt fullt.

– Vi fick packa sopor och ställa på golvet eftersom de inte hämtade, säger Britta Järverud och fortsätter:

– Jag försökte ringa och få svar från kommunen men lyckades inte.

Det slutade med att hon skrev en insändare.

Fick du någon respons på insändaren?

– Ja o ja, ordföranden i föreningen kom ner med blommor och...

Jag tänkte från kommunen eller Eskilstuna energi och miljö?

– Nej, inte ett dugg.

undefined
Britta Järverud skrev en upprörd insändare i tidningen när soporna inte tömts på flera veckor. Föreningen valde å sin sida att överklaga. Nu har frågan varit uppe i domstol.

Bostadsrättsföreningen bestämde sig tidigt för att ta strid. I januari kom de in med klagomål till Miljö- och räddningstjänstnämnden i Eskilstuna kommun. Nämnden valde att gå på Eskilstuna energi och miljös linje. Sedan dess har ärendet stötts och blötts i olika instanser. 

Nu, månader senare, har föreningen fått delvis rätt. Mark- och miljödomstolen i Nacka har tittat på ärendet och i din dom meddelar de att beslutet från nämnden ska inhiberas, alltså ska avvaktas med att utföras och inte får verkställas. Något som brukar tyda på att domstolen gjort bedömningen att beslutet som överklagats kan komma att ändras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!