Tors bockar i stort behov av rengöring

Tors bockar är inte det enda offentliga konstverket i Torshälla, men i särklass det som river upp mest känslor. "Den missköts".

Tors bockar 2019 till vänster. Samma staty år 2000 till höger.

Tors bockar 2019 till vänster. Samma staty år 2000 till höger.

Foto: Torsten Braf/Bosse Dennemo

Torshälla2019-11-26 06:11

– På alla officiella bilder vi kan se som föreställer Allan Ebelings berömda Tors bockar så ser man tydligt och klart att färgen ska vara rödbrun, säger Kjell Persson i Torshälla som är mycket kritisk mot skötseln av konstverket.

– Det var länge sedan nu den ståtade med den färgen. Jag vet inte om det är alger som ser till att färgen har varit både grön och närmast svart under långa tider. Och nu har den märkligt nog växlat färg till en sorts riktigt dystert vitgrå.

Det här sistnämnda upplever Kjell Persson som ett mysterium:

– Det är gjutjärn vi talar om, den ska bli rostfärgad. Inte vit. Är det vattnet som blivit så dåligt?

Sedd från baksidan syns det tydliga spår efter färg som flagnat. Den nämnda rödbruna originalfärgen syns fläckvis på hjulparet som håller uppe vagnen som den fornnordiska guden stadigt står i.

På Ebelingmuseet finns dock ingen oro för att Tors bockar skulle vara lämnad vind för våg.

– Det är ett av de viktigaste konstnärliga verk vi har i hela kommunen, säger konstpedagogen Hanna Svensson.

Hon är medveten om nuvarande skicket men tror att man nu kanske inväntar vintern innan man tar itu med tvätt eller en eventuell ommålning av Tors bockar.

– Jag tror att man får ta en sak i sänder helt enkelt. Tidigare i år rustades Ebelings "Vattenbärerskan" upp på Östra torget. Eller rättare sagt bassängen under konstverket som var full med sprickor.

– Nu när den är klar är det säkert snart Tors tur..?

Tony Käll som är tf enhetschef på kultur- och fritidsförvaltningen har inte rätsida på med vilka intervaller som Tor och hans bockar målas om, och han vet heller inte riktigt om konstnären villkorade färgnyansen. Men på en punkt är han informerad - han vet när nästa rengöring äger rum:

– Den sker nu på onsdag. Då ställer vi dit en lyftkran, som vi bedömer är ett säkrare sätt att utföra jobbet från än att ha folk på en flotte som ska ut i allt det strömmande vattnet.

Tony Käll blir lite eld och lågor när han hör talas om att det finns en bild från den tidpunkt då Tors bockar senast lyftes av sin sockel på stenen i ån, och rullades in på ett gjuteri i Eskilstuna för en översyn.

Bilden togs av Bosse Dennemo på försommaren 2000 och ger ett helt annat intryck än det motivet som möter betraktaren i dag. Och värmen i nyansen gör det frestande att hävda att det här handlar om diaboliskt röd.

Det här är inte ett värdigt utseende på ett av Torshällas absolut viktigaste konstverk, menar flera Torshällabor.
Det här är inte ett värdigt utseende på ett av Torshällas absolut viktigaste konstverk, menar flera Torshällabor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!