Tvingas åka till Eskilstuna för att få vaccin

Kristina Eklund har alltid vaccinerat sig för årets influensa vid vårdcentralen i Torshälla. Men i år hänvisas hon och alla andra Torshällabor till Sveaplan i Eskilstuna. "Det är ett hån mot oss äldre", säger hon.

Torshälla 13 november 2019 20:10

Kristina Eklund är 76 år och tillhör därmed den riskgrupp som starkt rekommenderas att vaccinera sig mot influensa.

I dagarna fick hon ett informationskort från Region Sörmland där hon uppmanas vaccinera sig och informeras att hon kan göra det på sin vårdcentral på drop in från och med 19 november.

Men trots det har Torshälla vårdcentral inga drop in-tider över huvud taget – de hänvisar i stället till Sveaplan inne i Eskilstuna.

– Jag tycker det är ett hån mot oss äldre. Det är inte alla som ens har möjligheten att ta sig dit. Ska du åka buss får du byta vid Fristadstorget, vänta 15 minuter och åka till Sveaplan för att köa, få sprutan och därefter åka samma väg tillbaka, säger Eklund.

Alternativt får man ta bilen, menar hon.

– Och det är ju klimatsmart och miljövänligt i allra högsta grad. Jag tror det kommer betyda att en del helt enkelt skiter i det.

I fjol vaccinerade sig hon och hennes man på drop-in i Torshälla. Det tyckte hon var smidigt och gick bra.

– Det var mycket folk med köer. Jag tror det kommer bli massvis med extra bilturer till Sveaplan. Man kan ju inte heller köra massa människor med rullatorer på bussar heller, för de tar ju bara två per gång, påpekar hon.

Hennes vänner i Torshälla tycker också att beslutet är "idiotiskt" och hon berättar om en väninna som försökte beställa tid för att få en spruta, men blev nekad.

– Jag blir så arg så jag håller på att gå åt. Sen är det just det att vi är äldre, att ge sig på oss på det sättet. Det är så dåligt, säger hon.

Informationen på Region Sörmlands hemsida är till viss del motsägelsefull. I en nyhet publicerad den 11 november står det att läsa att "Man vaccinerar sig på den vårdcentral som man tillhör", och att man kan boka en tid på sin vårdcentral via telefon eller webb om inte drop in-tiderna passar.

Men åtminstone fyra av Eskilstunas nio vårdcentraler hänvisar till Sveaplan. Av dessa fyra är Torshällas den som ligger överlägset längst bort. De andra är bland annat Vårdcentralen City, Vårdcentralen Fröslunda, med betydligt kortare avstånd.

– Jag skulle vilja vet hur de som bestämde det här har tänkt, och hur de resonerat. Har de tänkt på konsekvenserna? säger Kristina Eklund.

Fredrik Gustavsson, pressansvarig på Region Sörmland, skriver i ett mejl till Eskilstuna-Kuriren att "ett antal vårdcentraler valt att lägga all drop in vaccinering på ett och samma ställe. De erbjuder då längre drop in tider istället för kortare och alla som vill kan slinka in då de ändå är i stan för något annat ärende. Vill de vaccineras på ”sin” vårdcentral så går det också genom att boka tid men de tiderna prioriteras på olika sätt till personer som är mycket gamla, har svårt att ta sig fram på egen hand osv."

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa