Så tänker dina folkvalda om Tosteröbron: Föreslår färja

Liberalerna föreslår en pendlarbåt mellan Tosterö brygga och Nabbviken under sommarhalvåret och SD vill att det byggs en ny bro – på annan plats. Här är politikernas tankar om Tosteröbron.

En pendlarfärja mellan Tosterön och Nabbviken (bilden), med nära till resecentrum. Det föreslår Liberalerna via Margaretha Furustrand. Andra förslag kommer från Catharina De Geer (KD), Monica Lindell Rylén (S), David Aronsson (V), Roger Steen (C), Björn Karlsson (SD) och Niclas Samuelsson (MP).

En pendlarfärja mellan Tosterön och Nabbviken (bilden), med nära till resecentrum. Det föreslår Liberalerna via Margaretha Furustrand. Andra förslag kommer från Catharina De Geer (KD), Monica Lindell Rylén (S), David Aronsson (V), Roger Steen (C), Björn Karlsson (SD) och Niclas Samuelsson (MP).

Foto: Åsa Wallin, Joakim Serrander

Tosteröbron2021-07-05 07:37

Tosteröbron ska fortsätta underhållas – inte bytas ut inom överskådlig tid. Det är budskapet från kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M). Men vad tycker de andra fullmäktigepartierna?

Tidningen mejlade samma frågor till dem alla. Här är ett axplock bland svaren:

Hur tycker ni att Tosteröbron fungerar i dagsläget?

– Det är klart att det inte är tillfredsställande när bron fastnar i öppet läge, det kan ingen tycka, skriver Monica Lindell Rylén, avgående kommunalråd från Socialdemokraterna.

Vänsterpartiets gruppledare David Aronsson:

– Brons tekniska funktion är ju allmänt tveksam. Bron fungerar rimligt för biltrafik men det behövs bättre utrymme för gång och cykel.

undefined
Tosteröbron öppnas omkring 1 800 gånger per år – och fastnar ibland när den ska stängas, allra helst när det är varmt.

Står ni bakom att fortsätta underhålla befintlig bro i stället för att bygga en ny?

Sverigedemokraterna säger nej:

– Det vore mer lämpligt att ta fram en annan lösning av bro och på annan plats så man dessutom avlastar trafiken i centrala Strängnäs. Exakt plats bör tas fram av sakkunniga så det blir en modern lösning på lång sikt, skriver gruppledare Björn Karlsson.

S, L, C, V och KD säger ja:

C: Det är rimligt att utnyttja bron till nära dess livslängd innan den ersätts för att undvika stora kostnader för en ny bro för tidigt, skriver Centerpartiets gruppledare Roger Steen.

V: Vi anser inte att en ny bro är en investering som kommunen ska ta nu, så vi står bakom. 

Strängnäspartiet:

– Går det inte att få nuvarande bro att fungera tillfredsställande måste man se över vilka alternativ som finns. Här krävs en omfattande utredning för en bra lösning för såväl bil- och busstrafik som för gående, cyklister och – inte minst – båttrafiken, skriver gruppledaren Niclas Samuelsson.

undefined
När Tosteröbron öppnas för båtar samt om tekniken krånglar eller underhålls skapas ibland långa köer på Enköpingsvägen men framför allt på fastlandssidan, på Kyrkogatan, Storgatan och Strandvägen.

Idéer om hur trafikflödet på Kyrkogatan, Storgatan och Strandvägen kan hanteras när Tosterön fortsätter få fler invånare?

S: Ingen tillfredsställande lösning i dagsläget. Förhoppningen var att fler skulle använda Strängnäsbron än vad som blivit resultatet.

L: En trafikplan är på väg ut på remiss. Där har myndigheter, organisationer, föreningar och enskilda medborgare möjlighet att yttra sig. 

Andra infallsvinklar om flödet över Tosteröbron respektive Strängnäsbron?

S: Avlasta Tosteröbron med trafikljus med korta intervaller. Stäng av tung trafik och släpp bara fram nyttotrafik. Hantera den smala gång- och cykelvägen för att underlätta för cyklister och gående att mötas.

L: Bussar som är anpassade för pendlare och skolbarn skulle avlasta bron och trafiken i stadskärnan betydligt. Det handlar även om ett ändrat beteende hos oss medborgare, att gå/cykla och att använda kollektivtrafiken mer, inte minst med tanke på miljön. 

C: Strängnäsbron känns lite otillgänglig för Tosteröborna och även om skillnaden i tid inte är mer än någon minut så är sträckan till Biskopskvarn mycket längre.

V: Vi vill se ett flöde av bilar ut mot 55:an istället för mot centrum. Bilpendlare och de som måste åka bil till Solberga eller Larslunda enkelt och trafiksäkert kan köra runt staden så kan Tosteröbron istället användas för endast bussar, cykel och gångtrafikanter.

KD: Nya infallsvinklar som vi påtalat i kommunstyrelsen är ett minilivs/shoppingcenter så boende inte behöver nyttja bron för exempelvis en liter mjölk. Även trafikljus och endast en fil i taget över bron för att minska belastningen och slitagen.

Fotnot: Tidningen har sökt Miljöpartiet.

Tosteröbron

Den 300 meter långa svängbron byggdes 1936 och ägs och underhålls sedan 1993 av Strängnäs kommun. 

Över bron passerar cirka 7 000 fordon per dygn och den öppnas cirka 1 800 gånger per år, med hjälp av kameror och vakten på Hjulstabron. 

I våras beslutade teknik- och fritidsnämnden att ställa in öppningarna klockan 8 och 16 under skoltid och flytta övriga öppningar från hel timme till tio minuter över, mellan klockan 6.10–22.10. Något som stämmer bättre överens med buss- och tågtrafik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!