I slutet av november 2020 skrev tidningen att Anna och Fredrik Christensens båt lagts ut till försäljning på Blocket utan deras vetskap. När gärningsmannen sålt båten stal han den och levererade till köparen. Anna och Fredrik hittade snart sin båt på Pershagens båtklubb.
I över ett halvår har familjens styrpulpet varit i förvar hos sjöpolisen i Nacka.
– Vi fick tillbaka den för några veckor sedan efter mycket påtryckningar från mig, säger Anna Christensen.
Anna upplever att fallet har varit lågt prioriterat av polisen. Det har inte varit någon rättegång och hon har inte hört något angående gärningsmannen.
– Det är tråkigt att de inte gör något åt det. Då kan han fortsätta med samma strategi, säger hon.
Rino Carlsson, nationell samordnare för sjöpolisens verksamhet, försäkrar dock att polisen inte lägger båtstölder på hyllan. Däremot prioriteras allvarligare brott i första hand.
– Det finns ju brott mot liv och hälsa, narkotika, våld i nära relationer och brott mot barn som givetvis får företräde. Men anmäler du att du blivit av med en båt eller båtmotor är det inte som att vi inte gör något, säger han.
Enligt Rino Carlsson är Anna Christensens båt en brottsplats under tiden för utredningen, varför den togs i förvar. Polisen arbetar då med att säkra spår och identifiera båten och dess ägare. Eftersom Sverige inte har något nationellt båtregister till skillnad från exempelvis bilar kan identifikationsarbetet ta tid.
Man misstänker att gärningsmannen använt en universalnyckel som fungerar i de flesta båtar. Detta används dock sällan, enligt Rino Carlsson. Likaså är båtstölder relativt ovanligt. Istället är det främst båtmotorer som stjäls.
Trosa är ett särskilt drabbat område. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, är antalet båtstölder per 100 tusen invånare i Trosa 35 stycken, medan siffran för Sverige i stort är 10. Generellt är områden kring Sörmland och Stockholm utsatta.
– En förklaring är att det finns väldigt gott om hamnar här. Det är lätt att komma hit och lätt att lämna, säger Rino Carlsson.
Han anser att stöldskydden på båtar och båtmotorer är undermåliga.
– Det går inte att jämföra med bilar. Även om man köper de bästa låsen är det inget som säger att man är skyddad.
Nu uppmanar han båtägare till båtsamverkan och att samarbeta med varandra för bevakning. Även modern teknik som sensorer eller övervakningskameror är användbart.