Sjukhus ger myrkottarna en andra chans

Tjuvjakten är stor och hur många av den akut hotade myrkotten som finns kvar i världen går inte att säga. På en klinik i sydafrikanska Johannesburg försöker veterinärer dra sitt strå till stacken.

På djursjukhuset i Johannesburg behandlar man bland annat myrkottar som farit illa genom exempelvis tjuvjakt. Arkivbild.

På djursjukhuset i Johannesburg behandlar man bland annat myrkottar som farit illa genom exempelvis tjuvjakt. Arkivbild.

Foto: Themba Hadebe/AP/TT

Sydafrika2022-04-16 20:02

De myrkottar som kommer till Johannesburgs djursjukhus är ofta i dåligt skick. Många har förvarats i säckar eller bagageluckor utan mat och vatten i flera veckor.

– Det här är lite som en akutmottagning för myrkottar, säger Nicci Wright som sköter rehabiliteringen av de vilda djur som kommer in.

Sjukhuset har funnits sedan 2016 och grundades för att behandla och rehabilitera inhemska vilda djur som farit illa. På kliniken vårdas nu flera myrkottar som beslagtagits från tjuvjägare i Sydafrika och grannländer som Namibia och Moçambique.

Liten kunskap

På sjukhuset behandlas myrkottarna på en hemlig plats i allt från några veckor upp till flera månader innan de senare kan släppas tillbaka ut i det vilda.

Trots att det bepansrade djuret tros ha funnits i många miljoner år är väldigt lite känt om det.

– De är så annorlunda jämfört med andra djur, det är de verkligen, säger Wright som har arbetat med myrkottar sedan 2008.

Myrkotten tros vara det djur som det sker mest illegal handel med världen över. Djuret har länge jagats för att ätas och för att man tror att det har medicinska egenskaper.

Det finns totalt åtta arter av myrkottar varav flera av dem är akut hotade, enligt WWF. Fyra av arterna finns i Asien och resterande fyra i Afrika.

Släppas någorlunda säkert

Att se till att de myrkottar som fått behandling och som repat sig kommer tillbaka ut i det fria är viktigt för att den hotade arten inte ska dö ut.

– Processen med att släppa ut dem är den viktigaste delen. Det måste göras på rätt sätt, säger Wright.

Dels måste myrkotten släppas ut på ett någorlunda säkert ställe för att se till att den inte hamnar i händerna på tjuvjägare igen. Det är även viktigt att se till att myrkotten kan hitta rätt föda.

– Annars dör de bara, säger Nicci Wright.

Fakta: Myrkottar

Myrkottar är däggdjur som är helt täckta av fjäll, eller skal. Skalet är ett skydd mot fiender och myrkotten kan liksom igelkotten rulla ihop sig till en boll.

Myrkotten kallades tidigare för pangolin, vilket också är det engelska namnet på arten. Som namnet antyder gillar myrkotten att äta myror och termiter. Med hjälp av sina kraftiga klor på frambenen kan myrkotten riva sönder bon, och sträcka ut sin långa tunga för att få tag i insekterna.

Fyra arter myrkottar finns i Asien, och fyra i Afrika.

Den minsta arten, med en vikt på cirka två kilo, är den vitbukiga myrkotten från västra och centrala Afrika.

Den största är jättemyrkotten från samma region. Dess vikt är cirka 33 kilo.

Källor: WWF, Nationalencyklopedin, IUCN

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!