Försvinnandet från Sictoniagården utreds ännu

Kvinnan kom över personalens nycklar och använde dem för att ta sig ut från Sictoniagården. Hon var försvunnen i 18 timmar innan hennes son hittade henne, nedkyld och svag efter en natt ute.
Kvinnan kom över personalens nycklar och använde dem för att ta sig ut från Sictoniagården. Hon var försvunnen i 18 timmar innan hennes son hittade henne, nedkyld och svag efter en natt ute.

Ändrade nyckelrutiner på det särskilda boendet efter att en kvinna tillbringade en oktobernatt utomhus.

Vansö kyrkby 15 november 2019 18:40

Den 4 oktober lyckades en kvinna ta sig ut från en låst avdelning på Sictoniagården. Hon var försvunnen i 18 timmar innan en anhörig hittade henne, nedkyld och svag.

Allvarliga missförhållanden inom socialtjänsten ska "snarast" lex Sarah-anmälas till Inspektionen för vård och omsorg, står på Ivos egen hemsida. Strängnäs socialkontor har från början betraktat händelsen som ett allvarligt missförhållande, berättar Eva Alama, verksamhetschef för kommunens särskilda boenden. Kommunens anmälan kommer att göras när utredningen av händelsen är avslutad, säger hon:

– Utredaren ska besöka Sictoniagården nästa vecka. När utredningen är klar skickas den till mig för beslut.

Utredningen görs av en utomstående tjänsteman på socialkontoret och ska belysa vad som har hänt och varför, samt hur det går att förhindra att något liknande inträffar igen. Rutinen för nyckelhantering har redan reviderats. Det är något som de anhöriga har noterat.

– Nu har personalen sina nycklar i jojos som sitter fast i kläderna. Det är väl för att man inte ska kunna lämna dem i några dörrar. Det var så mamma kom över nyckeln och tog sig ut, har vi förstått, säger kvinnans son som i övrigt tycker att utredningen och åtgärderna tar lång tid:

– Efter försvinnandet pratades det om att hon skulle få ett gps-larm, en klocka som är kopplad till våra telefoner och som gör att vi kan se var hon befinner sig. Sex veckor har gått och inget har hänt. Men i nästa vecka ska vi i alla fall på ett möte om larmet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa