MDH-forskning: Ny metod återanvänder avloppsvatten

Viktiga näringsämnen försvinner våra avlopp helt i onödan. Forskare vid Mälardalens högskola arbetar för att hitta framtidens lösning.

Forskargruppen Framtidens Energi testar biofiberkol för att absorbera grundämnen i vattnet.

Forskargruppen Framtidens Energi testar biofiberkol för att absorbera grundämnen i vattnet.

Foto: Jonas Bilberg

Vatten2021-06-03 16:08

Fri tillgång till vatten tar många som en självklarhet i Sverige. Den normen vill Monica Odlare som är miljöforskare vid Mälardalens högskola ta död på. Tillsammans med sin forskningsgrupp arbetar hon för att hitta nya sätt att rena och återanvända vattnet från våra avloppsystem.

– Idag förbrukar vi vatten väldigt ineffektivt. I avloppssystemen spills näringsämnen som vi kunnat använda till nyttigare saker än att låta försvinna ut i vattendrag eller i luften, säger hon.

Fosfor och kväve är två viktiga grundämnen som reningsfilterna idag inte tar upp tillräckligt bra. I labbet testas biokolfilter gjorda av avloppsslam för att absorbera dessa. Lyckas de skapa ett effektivt filter kan det komma att användas i våra nya avloppsystem. 

– Kan vi få ämnena att fastna så kan vi sen återanvända dem i gödselmedel, istället för att exempelvis bryta nytt kväve till odlingarna. Då spar vi mycket energi.

Reningssystemen idag är fokuserade på organiskt material men när det kommer till nya läkemedel, tungmetaller och kemikalier finns ännu inte tekniker som kan ta hand om dem. Konsekvensen blir att de hamnar i vattendrag och påverkar djur i hela näringskedjan och vattenkvalitén.

Enligt Monica Odlare så behövs det ett omfattande utvecklingsarbete inom området. Vatten är grundförutsättningen till allt levande på jorden och det globala trycket på rent vatten ökar. 

– Det handlar om att sluta kretsloppet, och att snabbt lämna det linjära kretsloppet vi har idag. 

undefined
Monica Odlare är miljöforskare vid Mälardalens högskola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!