Sofia, 34, var nyförlöst och deprimerad – och gravid

Nyförlöst och mitt under förlossningsdepressionen insåg Sofia Wiström, 34, att hon var gravid igen. I veckans "Älskade unge" berättar hon om beskedet, beslutet och resan dit.

Sofia Wiström delar med sig om sin förlossning, depression och det chockartade syskonbeskedet i nya Älskade unge.

Sofia Wiström delar med sig om sin förlossning, depression och det chockartade syskonbeskedet i nya Älskade unge.

Foto: Matilda Kvarnström Lantz

Podd2024-03-19 08:55

Sofia Wiström, 34, hade just gått igenom en orolig graviditet, en traumatisk förlossning och tillbringat flera dagar på neo med sin man och nyfödde son Viktor. Hon drabbades av "baby blues" med tårar som sprutade till och från – och insåg efter några veckor att det inte gick över. Hon hade drabbats av förlossningsdepression, precis som maken.

I det senaste avsnittet av "Älskade unge" berättar hon om de många utmaningar familjen ställdes inför.

– Det kändes som att allt började långt långt innan han föddes, och trots att han sedan föddes och mådde bra så var inte allt bra, säger hon.

Hon berättar också om kontrasten mellan att känna kärlek till sitt barn – och att inte känna sig lycklig i situationen.

När Viktor var elva veckor var familjen på butiken när Sofia konstaterade att hon kände sig konstig i magen eller "i tjejmagen". Ett test senare stod det klart att hon var gravid igen.

– När han var nio veckor gammal blev jag alltså gravid. Jag tänkte "är det ens möjligt?" och hur skulle vi deala med det beskedet, mitt i allt vi hade gått igenom och befann oss i. Vi visste inte ens var vi hade oss själva – eller varandra.

undefined
Häng med i snacket kring podden och annan journalistik på ämnet i Facebookgruppen Älskade unge och via Instagramkontot Ekurirenalskadeunge.