Det är aldrig rätt att döda en medmänniska

Vore det rätt att ta till vapen mot president Putin?

Vore det rätt att ta till vapen mot president Putin?

Foto: Mikhail Metzel

Replik2024-08-07 06:55
Det här är en replik. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jonathan Törnstrand ställer i sin krönika den 30 juli följande fråga: "Kan det vara rätt att mörda en diktator?". Mitt svar är obetingat nej!

Varje människa som föds har ett människovärde, oavsett hur personen förvaltar det. Människan befinner sig i ett spänningsfält mellan gott och ont. Det onda kan inte utrotas genom att helt enkelt slå ihjäl den onda varelsen.

I dag kan vi läsa om hur småbarn skjuter ihjäl småbarn. Mitt påstående är att det är värre än när diktatorer skjuter varandra eller sig själva. Mord är mord och går inte att gradera! Hitler ville "befria" världen från judar, Putin vill bli en stor envåldshärskare – han låter andra skjuta ihjäl sina egna för att nå sina mål.


Putin, Hitler, Röda khmererna i Kambodja och hela den äldre historien handlar om beställningsmord. Men har vi rätt att mörda till exempel Putin? Nej!

I USA finns dödsstraffet som en rättsprincip. Har en amerikan rätt att som rättsprincip skjuta Trump? Nej!

Oavsett mer eller mindre dåligt underbyggda motiveringar är min hållning: nej till att döda en medmänniska.
Nils Ronquist

SVAR:

Nils Ronquist har väldigt ädla motiv, han är generellt emot dödande. Det är mycket hedervärt. Jag är också emot dödande, det är just därför jag intar den position jag gör.

Fundamentet i ett gott samhälle är att vi alla får leva våra liv i frihet. Det operativa ordet i meningen är leva. Att leva är en fundamental förutsättning för alla andra rättigheter. I ett samhälle där den rätten inskränks har alla en rätt, och ibland en skyldighet att försvara sig och andra.

Jag tror inte att lösningen är att vända andra kinden till. Frihet, sina och andras rätt att leva måste alltid försvaras, ibland genom att ta till vapen mot dem som inskränker den rätten.

Jonathan Törnstrand