Socialdemokraterna slår ner hat och hot när vi ser det

Socialdemokraterna varnar för hat och mot Jimmy Jansson

Socialdemokraterna varnar för hat och mot Jimmy Jansson

Foto: Joakim Serrander

Replik2024-08-08 06:40
Det här är en replik. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ledare den 6 augusti 2024 om Socialdemokraternas interna information till partimedlemmar som skickades ut den 26 juli:

Informationen avslutas med: ”Vi är inga kemikalieälskare på något sätt och vi är inga experter på kemikalier eller hanteringen av dem. Vi älskar inte Senior Materials och vi älskar definitivt inte diktaturen Kina och vi försvarar vare sig kemikalieanvändandet eller företaget.” 

Det sammanfattar väl hur vi som parti ser på detta.

Skälet till informationen som vi skickade ut är att medlemmar hörde av sig till partiet och var oroliga efter publiceringen om metylenklorid som Senior Materials fått tillstånd att släppa ut, och vi ville delge vad vi hade kunnat snappa upp i frågan. I medlemsinformationen tryckte vi på att statens expertmyndighet beslutat ge dispensen och att frågan överprövats inom statens ramverk för miljöprövning.

Om det är någon som ska svara på hur farligt det är med utsläppen så är det expertmyndigheten eller någon från akademin som verkligen vet vad man talar om. Det var en av våra huvudpoänger i informationen.

Således länkade vi till en intervju i SVT Sörmland med professor Åke Bergman som lämnade lugnande besked. Vi kunde inte länka till någon intervju med expert kring frågan från Eskilstuna-Kuriren eftersom någon sådan, oss veterligen, inte fanns publicerad vid tiden för utskicket. Det skulle dröja till den 3 augusti när samme professor intervjuades av tidningen – rubriken på förstasidan är ”Expert: Seniors utsläpp inte farligt.”

Och det stämmer – Socialdemokraterna ställer inte upp på lögner. Inte heller hat och hot – mot någon. Som den här frågan spelades ut riktades udden mot Jimmy Jansson. Han har tagit emot och får fortfarande både hat och hot samt personangrepp mot sig i frågan.

Det här har pågått sedan slutet av juni. Socialdemokraterna förbehåller sig rätten att sakligt debattera frågan och slå ner hot och hat när vi ser det.

Åsa Kullgren

ordförande Eskilstuna arbetarekommun
 

Marie Svensson (S) 

vice gruppledare


Svar direkt:

Ledarredaktionen ogillar hat och hot, men vände sig mot att Jimmy Janssons tidigare aktiva stöd för Seniors etablering tonades ned och att ansvaret läggs över på de statliga myndigheterna. Kommunledningen var entusiastisk över etableringen och Jimmy Jansson kritiserade myndigheternas senfärdighet. Agerandet granskades bland annat  i artiklar i Dagens arbete den 6 augusti och i en ledare den 12 juli.

Ledarredaktionen