Låt bönderna själva välja – slopa beteslagen

Vi är för att lagen slopas, men vi skulle inte sluta släppa ut våra kor på bete för det, replikerar Ulf och Christina Winblad till ledarredaktionen.

En avgörande faktor för att ta bort beteskravet är att ge bonden valfrihet, skriver Ulf och Christina Winblad.

En avgörande faktor för att ta bort beteskravet är att ge bonden valfrihet, skriver Ulf och Christina Winblad.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledarreplik2024-09-12 18:55
Det här är en replik. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man kan konstatera att kunskapsglappet är enormt och att många ger sig in i debatten utan att ha en aning om hur och vad svensk mjölkproduktion är i– dag. 

Vi är mjölkbönder. Vi är för att lagen slopas, men vi skulle inte sluta släppa ut våra kor på bete för det.

Det är också viktigt att komma ihåg att det finns olika kategorier av ’’kor’’.

Våra kvigor, våra sinkor och våra lakterande kor har alla olika krav och vi jobbar med att tillgodose dessa 365 dagar om året och inte bara under den omdiskuterade betesperioden. 

Det är såklart ’’enkelt’’ att med ögat se kor liggandes i en sommarhage och se att de mår bra. Det blir vi också glada för. I vårt system får mjölkkon välja om hon vill vara ute eller inne, men vi måste se till att hon går ut varje dag sen får hon välja, sinkor och kvigor är ute 24 timmar om dygnet.

Och ett av våra viktigaste jobb är att arbeta förebyggande med djurhälsan alla dagar på året. Bra djurhälsa är en förutsättning för att nå lönsamhet inom mjölkproduktion. Och om vi inte har lönsamhet kan vi inte vara hållbara vare sig nu eller i framtiden. 

En avgörande faktor för att ta bort beteskravet är att ge bonden valfrihet. Vi jobbar både sommar och vinter med att kor, kvigor och kalvar ska må bra. Och vi vill ha större valfrihet att välja hur och när korna är ute. En annan anledning är lönsamheten. Vi producerar livsmedel till alla som inte gör det själva, och för att producera mjölk med djurhälsa och hållbarhet måste vi ha möjlighet att tjäna pengar. Om beteslagen är kvar kan vi inte ta ut något mervärde på produkten, och det behövs i konkurrens med mat från andra länder där bete inte är ett lagkrav. 

Vad gäller miljöpåverkan, biologisk mångfald med mera, så finns det många aspekter. Vi bönder lever i och av naturen och är beroende av fungerande ekosystem. Vi är i gång och har varit det ett bra tag med den gröna omställningen, men det finns inte bara en lösning för att nå målen. Och vi måste där samarbeta både politiskt, från näringen och konsumenternas val i butiken. 

Fråga dig hur och om du vill ha en svensk mjölkproduktion i framtiden?

Hur gör du dina matval i mejeridisken? 

Köper du alltid svenskt? 

Köper du kedjornas egna varumärken?

Råvaran är ofta svensk, men lönsamheten på produkten är pressad och minimalt går till bonden. 

En annan viktig framtidsfråga är Sveriges självförsörjningsgrad i dessa oroliga tider. Hur viktigt är det att vi har kvar svensk matproduktion, vad måste vi göra i dag för att ha en tillräcklig beredskap i framtiden. 

Vi välkomnar dig ut i verkligheten där branschen kan berätta om hur komplex mjölkproduktion är, och hur jobbet med djurvälfärd pågår 365 dagar om året, och inte bara det du syftar på i beteslagen. 

Ulf och Christina Winblad
Womtorps gård

_______________________________________________
Svar direkt

Ulf och Christina Winblad representerar en åsikt som finns bland bönder. Det finns andra bönder som inte delar den.

Det finns ingen anledning att ifrågasätta Ulf och Christina Winblads omsorg om sina djur. Men att de tar väl hand som sina djur kan samtidigt inte användas som intäkt för att alla andra bönder också gör det. 

Beteslagen finns för att värna alla djurs välfärd. Det är därför som flera organisationer, vars expertis i ämnet knappast kan ifrågasättas, vill behålla lagen. En organisation är Sveriges veterinärförbund, som motiverar sitt ställningstagande med att en borttagen eller försämrad betesrättslagstiftning skulle slå mot djurens välfärd. Sverige ska inte anpassa sig efter andra länders lägstanivå, menar förbundet.

Det finns delade meningar i frågan. Men lagen gör onekligen fortfarande skillnad till det bättre för många djur. 

Ledarredaktionen