Elev skadade sig själv på lektionen

Läraren täckte upp för en kollega när någon vikarie inte fanns att tillgå. Då, under lektionstid och i klassrummet, agerade en elev med självskadebeteende.

Eleven med självskadebeteende agerade under lektionstid, i klassrummet. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Eleven med självskadebeteende agerade under lektionstid, i klassrummet. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Foto:

Övrigt2018-03-27 07:24
Det här är en replik. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En elev på en av kommunens grundskolor skadade sig själv under en lektion nyligen. På grund av vikariebrist hade läraren två klasser parallellt och gick därför mellan klassrummen. Enligt skolledningen fanns det en annan vuxen på plats i klassrummet hela tiden, vilket dock inte förhindrat eleven från att skada sig.

‒Det är en signal vi tar på största allvar, säger skolans rektor som har haft möten om saken med elevens föräldrar och skolans elevhälsoteam.

Situationen hanteras av skolan, säger rektorn, utan att vilja gå in på detaljer. Samtidigt försöker skolan hitta sätt att hantera vikariebristen – något som flera av kommunens skolor har erfarenheter av, enligt grundskolechef Katarina Holmsten.

‒Det händer att man inte får tag i vikarier och då händer det att lärare går emellan klassrum. Då kan det tyvärr inträffa saker som inte skulle ha hänt om läraren var närvarande, säger hon, utan att kommentera det enskilda ärendet.

Charlotta Bergquist, ordförande för Lärarförbundet i Strängnäs, är av uppfattningen att vikariebristen är tuffare på den aktuella skolan än på andra grundskolor i kommunen.

‒Våra medlemmar där behöver vikariera mycket för varandra, att de har två lektioner samtidigt är något som händer med jämna mellanrum. Jag hörde talas om det förra läsåret men vikariebrist har det varit längre än så. Man täcker upp för varandra och pusslar för att ändå få ihop det, säger hon.

Ett av syftena med den organisationsförändring som kommunens grundskolor står inför är att samla resurserna – exempelvis behöriga lärare men även tillfälliga vikarier – på färre ställen. Lärarförbundet har också efterlyst nya arbetssätt för att möta lärar- och vikariebristen, exempelvis att anställa andra yrkesgrupper med pedagogisk bakgrund för att sköta vissa uppgifter som i dag ligger på lärare.