Hösten är i regel den stressigaste årstiden för tjänstemännen på utbildningskontoret, berättar dess högsta chef Tony Lööw. När styrkan är tillbaka från sommarledigheten ska en delårsrapport tas fram. Snart börjar också arbetet med verksamhetsplan och budget för nästa år. Dessutom var kontoret denna höst tvunget att göra något åt den kritik som Skolinspektionen levererat om det systematiska kvalitetsarbetet.
‒Att samtidigt ta fram en skolstrukturutredning har så klart varit en utmaning, säger Tony Lööw.
En extern konsult togs in för att framför allt hålla dialogmöten med berörda grupper och allmänheten. En nödvändighet, enligt utbildningschefen.
‒Men när man kommer till hårdvaran, vad vi konkret kan göra åt skolstrukturen, så är det den egna organisationen som måste göra jobbet.
En del går ut på att jag inte har gjort mitt jobb och att jag borde få sparken. Men då har man inte riktigt förstått att det är just det här som är mitt jobb som tjänsteman.
Tony Lööw, utbildningschef
enig nämnd antog programmet i december 2016, och gav därmed utbildningschefen i uppdrag att verkställa det. Programmet sträcker sig till år 2023 och har till syfte att bygga upp långsiktiga och hållbara strukturer i enlighet med läroplanen. Lokalfrågan hade identifierats som en utmaning och organisationen var ett delområde som skulle belysas.
‒Skolutvecklingsprogrammet och skolstrukturutredningen hänger ihop, säger han och tar fram sin mobiltelefon.
‒Jag har en app som räknar ner dagarna till den 12 juni år 2023. Det är 1 952 dagar kvar nu. Varje dag ska vi stanna upp och fråga oss om vi är på väg åt rätt håll. Nu blev ju beslutet om skolstrukturen uppskjutet, från december till februari. Jag bara väntar på att få börja jobba med det här på riktigt.