Hur mycket socker finns det egentligen i en flaska ketchup? Och hur lång tid tar det för en ketchupflaska att brytas ner om man slänger den i naturen? Under hälso- och miljöveckan ska eleverna få chansen att bli mer medvetna om hur de kan ta hand om sig själva och vår planet. Utöver de vanliga lektionerna får eleverna lära sig att sopsortera och se vad som händer med skräpet när sopbilen kommer.
Kunskaperna varvas med fysiska aktiviteter utomhus.
– Vi har morgongymnastik varje dag och föräldrarna får gärna vara med. Vi har generellt sett mycket utomhusaktiviteter på den här skolan, men nu pratar vi lite extra om motion och att äta rätt, säger läraren Agneta Larsson.
Hon berättar att de flesta barnen på skolan kände till att det finns socker i godis, men att många inte visste att det kan finnas i mat också. Amilia Särenfors, som går i andra klass, berättar att hon har lärt sig massor.
– Jag brukade inte tänka på att det finns socker i mat, men nu vet jag det, säger hon.
Hon och många av hennes skolkompisar deltar i en sockerutmaning, anförd av läraren Pia Hammar.
– Jag utmanar eleverna om att hålla sig borta från socker hela veckan och helst i helgen också. Vi kollar varje dag hur många som har klarat sig. Många har börjat tänka sig för, och även pratat med sina föräldrar och syskon om vad de äter, säger Pia Hammar.
Hon är noga med att det inte är meningen att få alla barn att helt sluta med socker.
– Men det är rätt lätt att minska sockret med hälften, till exempel genom att välja mat med mindre socker i, säger hon.
På rasterna och efter skolan uppmuntras eleverna till fysiska aktiviteter. På fritids har de en gemensam hopprepsutmaning och räknar hur många hopp de gjort tillsammans under en dag.
– Det har ökat, och barnen tycker att det är jättekul, berättar fritidsledaren Nina Eriksson.
Agneta Larsson hoppas att eleverna efter den här veckan både ska ha lärt sig mer om sig själva och sin omvärld.
– Det här är bara början, arbetet fortsätter under hela terminen, säger hon.