Grundskolan får ny kritik: "Åtgärderna räcker inte"

Utbildningen på kommunens grundskolor har fortfarande "brister" enligt en ny revision. Nu har kommunen fått ett ultimatum för att presentera åtgärder.

Utbildningen är inte likvärdig, det är bara att konstatera, säger Maria Ehrnfeldt (M) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Utbildningen är inte likvärdig, det är bara att konstatera, säger Maria Ehrnfeldt (M) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Foto: Joakim Serrander

Strängnäs2020-06-11 05:59

Strengnäs tidning kunde tidigare berätta om allvarliga brister i utbildningen på kommunens grundskolor. Nu har båda Skolinspektionen och kommunrevisionen granskat grundskolan i Strängnäs. Resultatet: den håller inte måttet. 

Kommunrevisionen har särskilt tittat på kvaliteten på utbildningen i grundskolan. Kommunen har vidtagit åtgärder, "men åtgärderna räcker inte", enligt revisorerna. De har satt ett ultimatum: Senast 31 augusti 2020 måste kommunen presentera förslag på åtgärder.

– Det är ingen överraskning direkt. De delar som kritiseras av revisorerna vet vi om, men vissa saker är svåra att åtgärda, kommenterar Maria Ehrnfeldt (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Inte heller Tony Lööw, utbildningschef på kommunen, är överraskad.

– Revisionen har summerat det här på ett sätt som verkar rimligt. Grundskolan i Strängnäs behöver jobba en del på sin undervisning, säger han.

Exakt hur utbildningen ska förbättras kan han inte svara på ännu. Eftersom skolan har fått ett flertal anmärkningar från revisorerna och Skolinspektionen, vill Tony Lööw först att läget analyseras i sin helhet.

Kommunen har inlett ett arbete för att kartlägga resultaten, frånvaron och särskilda stödet för alla elever på de kommunala skolorna. Först när det är klart, i september 2020, kommer barn- och utbildningsnämnden kunna fatta ett beslut om strukturella åtgärder.

Två problem som specifikt lyfts i revisionen är att elever som behöver särskilt stöd inte får det och att kommunen inte säkerställa en likvärdig utbildning.

– Utbildningen är inte likvärdig, det är bara att konstatera. Och det kan den inte heller bli så länge inte alla elever får möta utbildade lärare, säger Maria Ehrnfeldt (M).

Enligt henne är särskilt stöd och tillgång till utbildad personal en kostnadsfråga.

Behöver barn- och utbildningsnämnden mer resurser?

– Ja, granskningen säger ju det. Jag skulle inte säga nej till mer pengar, men vi kan inte hålla på och prata om vad vi hade gjort om vi hade haft en större budget, säger Maria Ehrnfeldt (M).

Däremot kan det bli aktuellt med omprioriteringar. 

– Men det är svårt att veta vad man skulle omprioritera. Att skära i personalstyrkan är inget alternativ, säger Maria Ehrnfeldt (M).

Hon påpekar att kommunskolorna betalar alldeles för mycket för sina lokaler. 

– Pengar som skulle kunna läggas på elevhälsa eller pedagogik. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!