EB siktar högt efter avancemanget till Superettan

Under måndagseftermiddagen blev det helt spikat att Eskilstuna Basket nu är klart för spel i Superettan. Klubben accepterade platsen i landets näst högst serie vilket gör att arbetet med kommande säsong redan är i full gång. "Det är verkligen nu arbetet börjar", säger EB:s coach Wiktor Buszka.

EB:s Simon Findén (99) är en av lagets alla egna talanger. I helgen blev klubbens herrar klara för spel i Superettan kommande säsong.

EB:s Simon Findén (99) är en av lagets alla egna talanger. I helgen blev klubbens herrar klara för spel i Superettan kommande säsong.

Foto: Krister Rubensson

Basket2022-04-05 19:00

Efter att EB under helgen fixade seriesegern i Basketettans södra grupp rådde det en hel del oklarheter om det skulle bli kvalspel eller direkt uppflyttning.

Men samma dag som det blev en ny vecka klarnade allt då Eskilstunalaget, enligt konstens alla regler, fick en bekräftelse på att det inte handlade om något kval utan att de var direktkvalificerade till landets näst högsta serie tillsammans med trean Huddinge då tvåan Djurgården tackat nej till platsen.

– Det var skönt att få klarhet kring det där. För från början visste vi ju inte om vi skulle kvala eller gå upp direkt. Men vi hade i varje fall satt oss i bästa positionen för att gå upp. Nu blev vi direktuppflyttade till Superettan och det är alltid skönt att uppnå de mål vi satt, säger EB:s coach Wiktor Buszka.

För efter deras succésäsong med 18 vinster och bara två förluster var det egentligen inget snack om vilket lag som var bäst.

– Det som svider lite extra i hjärtat är fortfarande att vi tappade poäng mot jumbon Södertäljes U-lag. Nu i efterhand är det såklart imponerande att bara två förlora två matcher på en säsong men EB-damerna hade ju faktiskt bara en förlust under deras säsong, säger han och skrattar.

Efter avancemanget satte också arbetet igång med nästa säsong där fokus ligger på att skapa sig en uppfattning om vad som behövs för att laget ska kunna etablera sig i Superettan – som till säsongen 22/23 har 14 lag i serien.

– Alla säger att nu kan du väl ändå slappna av men det är verkligen nu arbetet börjar. Inför förra säsongen tecknade vi tvåårskontrakt med de flesta spelarna. Så om vi skulle gå upp en serie visste vi vilka som var kvar i truppen. Det skulle varit förödande om vi hade gått upp och inte haft några spelare under kontrakt. Så de flesta är kvar till nästa säsong men sedan kan såklart mycket hända, säger EB-coachen.

– Jag vet att Lojong (Andarea Ladu) var på väg till USA tidigare men det blev inget av på grund av covid och sedan stannade han. I hans fall vågar jag inte säga hur det blir nästa säsong men han har heller inte sagt att han ska lämna. 

En spelare som med stor sannolikhet lämnar EB är den 201 centimeter långe amerikanen Jamir Coleman som förstärkte laget under vårens sex avslutande matcher.

– Det är ingen hemlighet att vi vill behålla honom. Men då pratar vi en hel säsong och då är det helt andra kostnader. Om det ska bli en fortsättning för Jamir i EB behöver klubben nog se över ekonomin.

En billigare lösning är, enligt EB-coachen, att kunna locka över någon spelare som inte får tillräckligt med speltid i SBL-klubbarna runt Eskilstuna – det vill säga Köping eller Södertälje.

Har ni redan nu hunnit prata om någon målsättning inför nästa säsong? 

– Målet... det kanske låter lite vågat när vi inte fått in några nya spelare. Men vi vill tävla om en slutspelsplats. Jag tror det är hälsosamt att vi vill nå dit. För om vi missar det är vi ändå topp tio. 

– Det viktigaste är i varje fall att skippa det där två sista platserna. För vi måste kunna stanna i Superettan och helst med våra egna produkter för att fortsätta utveckla klubben.

För EB är inte säsongen över helt och hållet. Laget kommer att hålla igång några veckor till innan det blir ett uppehåll. Lagom till augusti är det dags för försäsongsträningen att dra igång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!