Linus, 17, blev mästare – får 676 000 kronor: "Fantastiskt"

Som förste svensk någonsin tog Eskilstunakillen Linus Granfors, 17, hem titeln i den brittiska racingserien GB4. Förutom äran fick han en prischeck på 50 000 pund. "Det känns otroligt bra att vinna mästerskapet", säger en lycklig Granfors.

Linus Granfors tog mästartiteln i England.

Linus Granfors tog mästartiteln i England.

Foto: Mattias Persson/Motorsport Publication

Bilsport2024-09-30 11:08

Succén bara fortsätter för Linus Granfors. Eskilstunaföraren avslutade en kraftfull första säsong på den internationella racingscenen med tre pallplatser vid helgens final på klassiska Brands Hatch-banans ikoniska GP-slinga. Därmed blev Linus den förste icke-brittiske vinnaren i GB4-mästerskapets historia.

Han la beslag på titeln redan i det andra av finalhelgens tre race där han slutade tvåa.
 
– Det känns otroligt bra att vinna mästerskapet såklart. Det var det väldigt tydliga målet den här helgen och det gick precis enligt plan. Det här är min största framgång hittills i karriären och jag vill verkligen tacka teamet, Fortec Motorsport, som givit mig en snabb bil hela året. Nu ska jag fira med familjen ikväll, sa den nykorade mästaren.

För segern belönades Linus dessutom med en prischeck på 50 000 pund, motsvarande omkring 676 000 svenska kronor, för användning till vidare avancemang i karriären.

undefined
Linus Granfors på klassisk mark.

Granfors var i storform under finalen och satte bland annat ett nytt kvalrekord på sin väg mot dubbla pole positions. I det första racet förvaltade han inledningsvis sin ledning men körde av i slutet på det första varvet och tappade till fjärde plats men kom trea.

Efter andraplatsen i race 2 avrundade sedan Linus säsongen med en eftertrycklig uppkörning i race 3, där omvänd startordning tillämpas, då han avancerade från elfte till tredje plats.
 
Granfors vinner mästerskapet på sammanlagt 467 poäng och är ende icke-britt i topp sex i sluttabellen. Tvåa kom Alisha Palmowski (422) och trea Harry Burgoyne (421).

GB4-guldet markerar Linus Granfors tredje racingtitel på fyra år efter tidigare mästerskapstriumfer i svenska Aquila Formula 1000 (2021) och Formula Nordic (2023).

Under 2024 har han vunnit sex race (flest av alla), tagit ytterligare fyra pallplatser, och kvalat in på pole position vid sex tillfällen. Kvalsnittet under säsongen skrivs till anmärkningsvärda 2,5 och Granfors omatchade sex pole positions innebär också att han tar hem GB4-seriens speciella kvalpris George Russell Pole Position Cup.

– Det har varit en väldigt bra säsong. Det har varit mycket att lära; nya banor, en ny bil, ett nytt språk, men det har klaffat från första passet. Vi började med ett nytt banrekord på Silverstone under försäsongen och sedan har det rullat på. Jag har känt mig väldigt hemma och vi har gjort läxan varje helg. Det här är en säsong som har utvecklat mig på så otroligt många plan, och det känns fantastiskt att få det här kvittot i form av titeln, säger Linus.

undefined
Linus Granfors tog mästartiteln i England.
undefined
Linus Granfors har gjort en strålande säsong.
undefined
Linus Granfors är nummer ett.
undefined
Mästaren Linus Granfors med prischeck och pokaler.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!