Tung kåsa väntar för profiltätt startfält

Många månaders förberedelser är snart över. Under lördagsmorgonen går startskottet för Novemberkåsan i Eskilstuna.

Joakim Ljunggren har vunnit Novemberkåsan åtta gånger och finns med igen.

Joakim Ljunggren har vunnit Novemberkåsan åtta gånger och finns med igen.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Enduro2019-11-29 06:23

När Novemberkåsan kördes i Eskilstuna 2012 blev det en succé. Nu står SMK Södermanland som värd för den kraftprövande klassikern igen. 16 förare från hemmaklubben finns med. Det största lokala hoppet är Richard Alun.

– Han vill ju vinna men det är inte säkert att andra vill det, säger Mikael Peterson som är ordförande för kåsan i Eskilstuna.

– Men jag skulle nog lägga honom bland de tio bästa i alla fall om han håller sig på hjulen. När det är kletigt är det mycket pannben som gäller och där är han bland de allra bästa. 

Utöver Alun är det på förhand Linus Johansson som har störst chanser att nå en bra placering bland Sörmlandsåkarna.

De två senaste åren har Skövdes Albin Elowson tagit hem segern. Han lär vara med och slåss om förstaplatsen igen. Men Mikael Peterson tror på en annan segrare.

 –  Niklas Persson (SM-ettan). Han har haft en "perfect season" och vunnit alla sina tävlingar.  Det är inte lätt. 

Sedan finns Joakim Ljunggren med i fältet och honom går inte att räkna bort. Han har mer eller mindre lagt tävlingskarriären på hyllan men är tillsammans med Elowson den som kan ta hem den nuvarande "vandringskåsan". Båda har två inteckningar. När Novemberkåsan avgjordes i Eskilstuna senast flög stjärnan fram och vann tävlingen för fjärde gången i sin karriär. Ljunggren blev sedan historisk när han tog sin sjunde kåsaseger, vilket ingen annan gjort, i Uddevalla/Trollhättan 2015 och har nu åtta vinster totalt.

Väderprognoserna säger soliga dagar, stjärnklara nätter och några minusgrader under helgen.

– Det är bra om det inte regnar men förarna blir ju blöta i alla fall. De kör i vatten som är jättedjupt, säger Peterson.

På förhand ser det ut att bli en tuff tävling.

– Jag tror inte de som kör första gången kommer runt. Det är en alldeles för tung kåsa för att nybörjare ska komma i mål.  Vi har försökt sätta en ganska human idealtid så att så många som möjligt ska kunna köra på kvällen också. 

Tävlingen är gratis att följa. Det enda som kostar är parkeringen.

Hur mycket publik hoppas ni på?

–  Det är ungefär samma publik och folk varje gång, runt 25 000. I år hoppas vi på lite mer eftersom vi satsat mycket på marknadsföring, säger Mikael Peterson.

Var är bäst att se tävlingen?

– I Gröndal (motorsportområdet där bland annat Smedernas hemmabana finns). Vi har vissa problem med parkeringar som regnat bort men där och på Volvo finns det gott om P-platser. 

SMK Södermanlands Richard Alun är det största lokala hoppet i årets kåsa.
SMK Södermanlands Richard Alun är det största lokala hoppet i årets kåsa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!