Ryssholms oväntade plan – ta AFC tillbaka till eliten

I förra veckan stämde AFC Eskilstuna klubbens grundare på 1,5 miljoner kronor. Nu avslöjar Alex Ryssholm, 66, att han planerade att hjälpa klubben till Allsvenskan igen. "Men efter allt som hänt så vet jag inte om jag orkar längre", säger han.

"När jag hade fått lite mer ekonomiska krafter i mitt företag var tanken att komma tillbaka", säger AFC:s grundare Alex Ryssholm.

"När jag hade fått lite mer ekonomiska krafter i mitt företag var tanken att komma tillbaka", säger AFC:s grundare Alex Ryssholm.

Foto: Krister Rubensson

Fotboll2024-10-07 12:04

Vid årsskiftet lämnade AFC:s tidigare ordförande och grundare Alex Ryssholm sin post i klubben. 

17 år fick räcka.

Sedan dess har han sett dansken Christian Iversen och hans företag J.C.R. Holding komma och gå och samtidigt fått höra om investerare som står redo för att gå in med pengar i klubben. I förra veckan valde AFC, med deras nye ordförande Håkan Ringkvist i spetsen, att stämma Ryssholm på 1,5 miljoner kronor då de hittat ett dokument där det står att klubbens grundare är skyldig AFC pengar.

– Jag har kontaktat honom och frågat om han är intresserad av att betala men det är han ju inte. Och då valde jag att stämma honom, sa Ringkvist då till tidningen.

Till tidningen svarade Ryssholm bestämt:

– Det finns inga tveksamheter i avtalet jag skrev med det danska företaget. Men man kan inte säga att Alex är skyldig 1,5 miljoner när det inte stämmer. Det är ren skam och jag tror det här kommer skada klubben mycket mer.

Nu avslöjar Alex Ryssholm, 66, att han tidigare i år planerade att återvända och hjälpa AFC att ta sig tillbaka till landets högsta serie.

– När jag hade fått lite mer ekonomiska krafter i mitt företag var tanken att komma tillbaka. Jag hade ambitioner att hjälpa AFC till Allsvenskan igen men efter allt som hänt så vet jag inte om jag orkar längre. Men planerna var att hjälpa till på alla möjliga sätt. Både jag och min fru kände så. AFC är som ett barn för oss och det var vi som skapade klubben, säger Ryssholm.

undefined
Alex Ryssholm drev AFC totalt i 17 år innan han lämnade ordförande klubban vidare vid årsskiftet.

AFC:s grundare erkänner dock att han tagit en del felbeslut på vägen upp till elitfotbollen.

– Jag erkänner det. Men efter tio år hade vi inga problem längre och spelade final i Svenska cupen. Vi var certifierade av FIFA och vi uppföljde alla deras krav som klubb. Det var högsta betyg. Men de här anklagelserna från AFC:s sida känns som ett riktigt påhopp. Du kan fråga min revisor. Genom åren har jag i omgångar stoppat in pengar i klubben, en miljon då, en halv miljon då, ibland två, ibland mer och ibland mindre. Varje år har jag stoppat in pengar i klubben, utan att gnälla.

– Jag har ingen lust att driva det här vidare offentligt. Jag hade hoppats på att vi kunnat lösa det internt som alla andra klubbar gör. Men att gå ut och kasta paj visar ingen respekt. Jag älskar AFC och jag hoppas att klubben klarar sig kvar i division 1 men jag vill bara att de ska lämna mig ifred. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!