Damallsvenskans 15 bästa värvningar

Till helgen är det premiär för Damallsvenskan och tidningen har gjort en djupdykning bland seriens alla nyförvärv. Vi rankar de 15 bästa värvningarna där Eskilstuna United står för två av dem.

Kvartetten i topp – Emma Holmgren, Madelen Janogy, Sveindis Jane Jonsdottir och Olivia Schough.

Kvartetten i topp – Emma Holmgren, Madelen Janogy, Sveindis Jane Jonsdottir och Olivia Schough.

Foto: Bildbyrån

Fotboll2021-04-16 07:29

1 Madelen Janogy – Hammarby

Värvades 2019 av tyska giganten Wolfsburg men bröt kontraktet sommaren 2020 efter psykisk ohälsa och sömnproblem. Gjorde comeback förra året i Piteå men lockades till Stockholm. Är Janogy på humör kan hon sysselsätta en hel backlinje. Kommer att betyda massor för nykomlingen.

2 Sveindis Jane Jonsdottir – Kristianstad

Den 19-åriga anfallaren utsågs till årets spelare i Island 2020. Lämnade Breidablik och skrev på för tyska Wolfsburg men lånades därefter ut till Kristianstad. Hade tidigare i år lekstuga med Amanda Ilestedt när Island mötte Sverige. Tunnlar, sulfinter, allt...

3 Olivia Schough – Rosengård

30-åriga Olivia Schough valdes till Damallsvenskans mest värdefullaste spelare förra året samtidigt som hon räddade kvar Djurgården i högsta serien. Den tidigare Unitedspelaren är fortfarande given i landslagstruppen.

undefined
Emma Holmgren, Eskilstuna United.

4 Emma Holmgren – Eskilstuna United

En kanonvärvning. Den 23-åriga målvakten har agerat stabilt sedan hon kom från Uppsala. Var dessutom Uniteds enda bidrag i det svenska damlandslag som nyligen samlades.

5 Emma Berglund – Rosengård

32-åringen har tonvis med meriter i bagaget. Är tillbaka i klubben som hon spelade för 2015–2016. Berglund blir en viktig pjäs i ett guldjagande Rosengård och har de tidigare Unitedbackarna Glódís Perla Viggósdóttir och Nathalie Björn bredvid sig i backlinjen.

6 Luna Gevitz – Häcken

Häcken fick nej från landslagsbacken Linda Sembrant men ja från en dansk dynamit. Den 27-åriga mittbacken Luna Gevitz har genom åren representerat Danmarks alla landslag och lär göra avtryck i Damallsvenskan.

7 Emma Östlund – Eskilstuna United

Mittbacken valde att tacka nej till KIF Örebros kontraktserbjudande, som var ett av de ”bästa erbjudandena klubben gett på många år”, enligt sportchefen Jonas Karlberg. I stället blev det United för 20-åringen som 2020 fick utmärkelsen "Årets genombrott" i Damallsvenskan.

8 Elizaberth Addo – Djurgården 

Känns namnet igen? Jodå, 2017 agerade hon framspelare till Kvarnsvedens skyttedrottning Tabitha Chawinga. Addo har gjort 25 A-landskamper för Ghana och kommer att få ta stort ansvar offensivt efter Schough. Men det finns ett större problem. Addo väntar fortfarande på att få komma till Sverige.

9 Stephanie Labbé – Rosengård

När den svenska landslagsmålvakten Zecira Musovic skrev på för de regerande engelska mästarlaget Chelsea plockade Rosengård in rutinerade Stephanie Labbé, 34. Labbé, som är bofast i det kanadensiska landslaget, har bland annat ett VM-brons 2016 på meritlistan.

10 Johanna Rytting Kaneryd – Häcken

Kvicksilvret från Kolsva. Slog igenom i Djurgården 2016 och värvades av Rosengård. Därefter har hon bitvis haft svårt att ta en startplats. Den 24-åriga mittfältaren, som nu spelar för Häcken, gjorde debut för A-landslaget i februari och belönades nyligen med ett inhopp mot Polen tidigare i veckan. 

11 Kelsey Daugherty – Djurgården

Att värvningen av Daugherty var viktig för Djurgården går inte att snacka bort. Hela målvaktuppsättningen försvann inför denna säsong och 24-åringen har redan visat att målvaktsvärvningen kan bli helt avgörande om Djurgården ska klara sig kvar i högsta serien.

12 Nina Jakobsson – Hammarby

Tog liksom Janogy SM-guld med Piteå 2018. Samma år debuterade mittfältaren även i landslaget men har därefter haft svårt att ta en plats i Peter Gerhardssons landslagstrupp. Hade ett motigt 2020 där det allsvenska kontraktet för Piteå säkrades först i slutomgången.

13 Hayley Dowd – Djurgården

Beskrivs som avig och snabb anfallare. Gjorde sanslösa 48 mål på 52 matcher under två säsonger för Morön i Elitettan. Ska nu fixa målen för Djurgården då Maria Hovmark fortfarande inte är helt återställd efter sin korsbandsskada.

14 Shannon Woeller – Växjö 

Smålänningarna gjorde överlägset minst mål i serien förra året med sina 18. Defensiven var desto bättre och i år förstärks laget med den tidigare Unitedbacken – kanadensiskan Shannon Woeller. 31-åringen är otroligt tuff i duellspelet. Det lutar åt målsnålt i Småland även i år...

15 Lotta Ökvist – Häcken

I augusti 2019 lämnade vänsterbacken Elitettan och Hammarby för Manchester United. Där blev det dock dåligt med speltid och i januari valde Ökvist att flytta till Göteborg. 24-åringen har under försäsongen bildat en nykomponerad backlinje tillsammans med Kullberg och Gevitz.

Damallsvenskan 2021

Lagen i serien: AIK (nykomling), Djurgården, Eskilstuna United, Hammarby (nykomling), Häcken, Kristianstad, Linköping, Piteå, Rosengård, Vittsjö, Växjö, Örebro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!