Drömmotstånd för Häcken – ställs mot svensk

Häcken får resa till färöiska Klaksvík, en stad med omkring 5 000 invånare, för att spela den andra omgången av Champions League-kvalet. Detta efter att KÍ Klaksvík, med svensken Jonatan Johansson i målet, skrällartat slagit ut den ungerska storklubben Ferencváros.

Häcken ställs mot KÍ Klaksvík i andra omgången av Champions League-kvalet. Arkivbild.

Häcken ställs mot KÍ Klaksvík i andra omgången av Champions League-kvalet. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2023-07-19 20:00

Den regerande ungerska ligamästaren Ferencváros, som förra säsongen blev utslagen av Bayer Leverkusen i åttondelsfinalen av Europa League, var jättefavorit inför dubbelmötet mot Klaksvík.

Efter 0–0 borta på Färöarna hade Ferencváros chansen att avgöra på hemmaplan i Budapest. Så blev det inte. I stället gick bortalaget, med svenske Jonatan Johansson i målet, till pausvila med en 3–0-ledning.

Det släppte den färöiska klubben inte. Således blev 3–0 slutresultatet både i matchen och sammanlagt.

I Klaksvík återfinns svenske 32-åringen målvakten Jonatan Johansson, som gjort comeback och lämnat jobbet som elektriker i Oslo. Svensken har tillhört klubben i omkring en månad och är förstemålvakt.

Häcken besegrade walesiska The New Saints med 5–1, över två matcher, i den första kvalomgången. Andra kvalomgången spelas 25 eller 26 juli. Häcken inleder på bortaplan. Returen spelas därefter i Göteborg 2 augusti.

Fakta: Häckens kvalförutsättningar

Detta gäller om Häcken åker ut i det fortsatta Champions League-kvalet:

Utslagna i CL-kvalomgång 2: Flyttas över till Europa League-kval. Vid förlust i EL-kvalet blir det playoff till Europa Conference League. Vid seger i EL-kvalomgången väntar playoff till EL-gruppspel. Vid förlust i det skedet är Häcken klart för ECL-gruppspel – vid seger för EL-gruppspel.

Utslagna i CL-kvalomgång 3: Playoff till EL-gruppspel. Förlust där och ECL-gruppspel är säkrat – vid seger klart för EL-gruppspel.

Förlust i CL-playoff: Klart för EL-gruppspel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!