Efter sex år – väcker liv i damlaget

Skogstorps Goif är en förening på frammarsch. I förra veckan hölls den sista träningen för året med det nyskapade damlaget. "Intresset är stort" säger ansvarige Uffe Pettersson.

Skogstorp har dragit igång en nysatsning på damlaget. Klubben hoppas på seriespel inom en snar framtid.

Skogstorp har dragit igång en nysatsning på damlaget. Klubben hoppas på seriespel inom en snar framtid.

Foto: Privat

Fotboll2019-11-05 17:00

Idag är Nina Lindström sekreterare i Skogstorps Goifs styrelse samt ordförande i Södermanlands Fotbollförbund. Säsongen 2013 var hon spelande tränare för Skogstorps senaste damlag men fick efter säsongen lägga skorna på hyllan efter att laget lades ner. 

Framför allt var det, som för så många andra mindre föreningar, spelarbrist som gjorde att laget inte överlevde. 

– Det fanns tyvärr inget underlag för ett damlag längre. Spelare slutade och det äldsta flicklaget var för unga för seniorfotboll, säger Lindström. 

Sex år har passerat sedan dess och i damlagets frånvaro har herr-, veteran- och ungdomslag dominerat på det numera konstgräsprydda Orrliden, av många kallad Eskilstunas bästa (och nyaste) plastmatta. Inte minst har flicklagen börjat växa i både antal och kvalitet vilket är en av de stora anledningarna till nysatsningen.

– Eftersom vi har så många och duktiga tjejer i föreringen vill vi kunna ge dem ett alternativ att fortsätta i klubben efter flickåren. Det kommer såklart alltid finnas spelare som söker sig till Eskilstuna United och Triangeln, så ska det vara också. Men vi vill kunna erbjuda ett alternativ om man inte vill lämna klubben direkt, säger Uffe Pettersson som av styrelsen har fått tränaransvaret för satsningen.

Intresset kring nystarten är stort och hittills har 17 tjejer har anmält sitt intresse. Under hösten har det tränats nere på Orrliden på onsdagskvällar och framtiden ser ljus ut när laget åter drar igång träningarna efter nyår. 

– Målsättningen är att inom en treårsperiod ha ett damlag i seriespel, men nu har intresset varit så pass stort att det kan bli tal om att köra igång redan 2020. Det krävs dock en hel del folk för att ro i land ett nytt lag, säger Pettersson.

Hur många spelare behövs totalt?

– Runt 20-25 spelare är nog ett minimum för att kunna gå runt. Vi hoppas att en mun till mun-effekt kan locka en del spelare till oss, säger Pettersson som har en gedigen bakgrund som damtränare i bland annat Hällbybrunn och Ärla. 

Nina Lindström ser också positivt på framtiden men även hon menar att det är mycket som krävs för att dra igång i seriesammanhang. 

– Det gäller att de som bestämmer sig för att vara med verkligen vill vara det. Det ska ju framför allt vara roligt att spela!

Kommer du själv vara involverad?

 – Det är klart att jag blir lite sugen på att spela igen, men jag ska försöka hålla mig borta, säger Nina och skrattar. 

Nina Lindström är sekreterare i Skogstorps Goif samt ordförande i Södermanland Fotbollförbund.
Nina Lindström är sekreterare i Skogstorps Goif samt ordförande i Södermanland Fotbollförbund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!