Parafotbollen skapar glädje och minnen: "Är så äkta"

Idrott är mer än bara resultat. I BK Sports parafotbollslag är glädjen och kärleken till sporten större än vikten att vinna. "Vi har spelare som kommer hit en timme innan vi börjar träna", säger ledaren Pasi Jantunen.

I BK Sport Mix är det mycket glädje under träningarna. Under en vattenpaus passar Rebwar Kasemi (i väst) och Martin Olsson på att ta en liten pratstund med varandra.

I BK Sport Mix är det mycket glädje under träningarna. Under en vattenpaus passar Rebwar Kasemi (i väst) och Martin Olsson på att ta en liten pratstund med varandra.

Foto: Albin Ekström

Fotboll2021-12-18 07:19

Guif. Smederna. Eskilstuna United. Flera lokala sportloggor syns. Men när det är dags för träningen att starta är det BK Sports svartgula färger som dominerar i Tunahallen. 

Här har 21 personer samlats genom en gemensam nämnare – kärleken till fotboll.

– Jag har spelat sedan jag fick reda på att parafotboll fanns. Det enda som skulle få mig att sluta är om jag hamnade i rollstol, säger 32-årige Thomas Christofferson.

Han arbetar som busschaufför. Men det blir också en hel del tid ute på vägarna även under fritiden. Christofferson tar sig från Karlstad till Eskilstuna varje vecka för att spela parafotboll i BK Sport Mix.

– När du får så här bra träningar och lagkamrater är det värt all tid och alla kronor du lägger ner, säger Thomas Christofferson som spelat i laget i tre år men inte börjat leta efter boende i Eskilstuna förrän nu.

undefined
Nästan 2,5 timme enkelresa har Thomas Christofferson i restid för att ta sig till Tunavallen och träna med BK Sport Mix.

Klockan har passerat 19.30. Ledartrion – Pasi Jantunen, Thomas Rulander och Tommy Kåmark – samlar sina spelare i en ring. 18 spelare. Bara killar.

– Vi vill jättegärna ha hit tjejer. Det är ett mixlag och det ska vara olika åldrar med både tjejer och killar. Vi får jobba, klubben får göra ett jobb och sedan måste vi marknadsföra oss på olika sätt för att få hit tjejer, säger Thomas Rulander.

I BK Sport Mix finns en del tunga meriter inom parafotbollen. En del spelare är kvar från när laget gick obesegrade ur gruppen och vann finalen av Gothia Special Olympics Trophy 2018 (parafotbollens motsvarighet till Gothia cup).

– Det var en barndomsdröm som gick i uppfyllelse, säger Valentin Dupont-Viktorsson, 24, som gjorde ett av lagets tre finalmål i 3–0-segern.

Även lagkamraten Sebastian Pettersson, 29, tyckte det var ett minnesvärt ögonblick.

– Det var jätteroligt, men jag blev lite nervös inför finalen. Det var en häftig upplevelse och mina föräldrar var där för att stötta mig, säger 29-åringen som stod i mål och spikade igen totalt i turneringens sista match.

Lagets träningar pågår i 1,5 timme. Men några av grabbarna är på plats längre än så.

– Vi har spelare som kommer hit en timme innan vi börjar träna. De har med en egen boll för att stå och skjuta. Sedan när vi kommer så kommer de och möter upp oss vid bilen. Det är så äkta på något vis, avslutar Pasi Jantunen.

undefined
Till årets avslutning bjöd AIK-spelaren Sebastian Larsson hela BK Sport Mix på matchbiljetter för att se mötet mellan AIK och IFK Norrköping på Friends Arena. Två sponsorer ordnade bussresa och mat till laget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!